Бачка: Пустили род малине да пропада због ниске откупне цене

Бачка: Пустили род малине да пропада због ниске откупне цене

0
(0)

МНОГИ произвођачи малина у Бачкој су због ниске откупне цене ове сезоне одустали од бербе и пустили да пропадне иначе добар род. Ретки успевају да ангажују раднике, а неки беру малине породично или род скидају машинама. Цена је ових дана пала са 90 на 70 динара по килограму за малине које се не класирају, док неки откупљивачи за прву класу плаћају 85 динара. Малине које се беру машински продају се за 45 динара. Откупљивачи су снизили цене, јер нису задовољни квалитетом.

– Тражи се „топ“ малина, без трулежи и да није презрела. Плодови су лепи и набубрели, али су због силних киша натопљени водом и подложни кварењу. Хладњача из Шапца плаћа нерангирану здраву малину 70 динара, а фирма из Футога род прве класе 85 динара. Машински обрана малина, у којој има и трулих плодова, сврстава се у најнижу класу и зато има најмању цену – објашњава Стефан Бахтјак, председник Удружења малинара „Полка и полана“ у Кули.

У овом удружењу, названом по сортама из Пољске, које су заступљене у Војводини, 179 чланова из кулске, врбаске, оџачке, сомборске, бачкотополске и жабаљске општине узгаја малине на више од 50 хектара, производећи годишње око 600 тона. У почетку се више производила полана, која је мекана и не може дуго да издржи у транспорту, па се све више прелази на узгој полке, јаче и чвршће сорте, врло тражене на европском тржишту у смрзнутом стању.

– Врхунску полку највише производе малинари из Крушчића. Они су ретки којима се овог лета исплати да унајме бераче, јер могу да продају род за 85 динара. С друге стране, у Сивцу готово нико не бере малине, јер сматрају да би их то водило у тоталну пропаст – наводи Бахтјак.

Емило Секулић, произвођач из Сивца, каже да при откупној цени од 70 динара не може да нађе никакву рачуницу ако би берачима плаћао 60 динара за килограм обраних плодова, јер не би могао да покрије трошкове производње. Зато је потпуно одустао од бербе. Једно домаћинство у Сивцу одлучило је да род подели са берачима, којима даје половину плодова, а остатак задржава за себе.

– Трошкови су порасли, а цене малина пале. Пре две године литар горива је коштао 120, а килограм малина 200 динара. Сад је гориво 160, а цена малина 70 динара. То је апсурдно – истиче Секулић.

Председник удружења „Полка и полана“ је 2011. године подигао засад малина на 45 ари, који је у међувремену свео на трећину. Према његовим речима, ово је преломна година, која ће показати да ли ће и остали малинари, револтирани неповољном откупном ценом, редуковати производњу.

БЛОКАДЕ НЕМАЈУ СМИСЛА

ПРОШЛЕ године су малинари из Раткова код Оџака, којима су подршку пружале колеге из удружења у Кули и Бачком Добром Пољу, протестовали блокадом регионалног ауто-пута због откупних цена од 100 и 120 динара. Овог лета, иако су цене још ниже, побуне су изостале.

– Нема смисла да блокадама малтретирамо и себе и друге, јер држава не може да утиче на откупну цену – каже Бахтјак.

Уместо наднице, деле род са берачима.

З. РАЈИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

Произвођачи: Откупљивачи купину узму за 30, а извозе за 140 динара

5 (3) Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је да су …

Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

Произвођачи купина: Блокираћемо путеве у Србији

4.6 (5) Иако су купине у Ваљеву откупљиване по цени од 80 до 100 динара …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend