БАЈАТОВИЋ ДЕЛИ БОНУСЕ: Сваком запосленом у „Србијагасу“ по 100.000, а грађани му плаћају дугове

БАЈАТОВИЋ ДЕЛИ БОНУСЕ: Сваком запосленом у „Србијагасу“ по 100.000, а грађани му плаћају дугове

5
(2)

У јавном предузећу, коме је Влада прошле године отписала дуг од чак 1,2 милијарде евра, директор одлучио да поклони својим радницима и 13. плату.

Сви запослени у јавном предузећу „Србијагас“, на чијем је челу функционер СПС Душан Бајатовић, њих око 1.100, добиће за неколико дана бонусе од по 100.000 динара!

Реч је о исплати 13. плате, чији је износ у висини једне и по нето плате, односно око 100.000 динара, а ово право оствариће из добити поменутог јавног предузећа, која је на крају прошле године била око пет милијарди динара. То можда и не би било толико чудно да управо те, прошле године, Влада Србије није отписала дуг „Србијагасу“ од чак 1,2 милијарде евра.

И Дуле трља руке

„Србијагас“ дели ове бонусе на име колективног уговора, који је потписан пре неколико година, а по коме запослени имају право на бонус – 13. плату, на крају сваке пословне године уколико је компанија остварила добит, и то 10 одсто од тог резултата. Пошто је остварена добит пет милијарди, испада да би за бонусе запосленима требало да се издвоји око 500 милиона динара, али се од те идеје одустало. Kако преносе медији, синдикати су пристали да за потребе поделе 13. плате буде издвојено „само“ 168 милиона динара. Синдикати и менаџмент овог јавног предузећа су се, наиме, договорили да се три милијарде динара из добити издвоји за покривање ранијих губитака ове компаније.

И док Душан Бајатовић игнорише позиве и поруке са конкретним порукама, Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, поручује за Kурир да овакве одлуке нису у реду, нарочито кад се узме у обзир да ће бонус лећи на рачун и самог директора, који већ има милионска примања.

– Вероватно је директор „Србијагаса“ решио да издашним бонусом купи подршку запослених да то предузеће настави да послује као и досад, као што је већ купио директоре по повезаним предузећима директорским платама и апанажама које се мере у хиљадама евра. А да притом себи на постојећа примања од 2,4 милиона динара месечно дода и 13. плату у „Србијагасу“ од 100.000 динара, за коју рудар у „Ресавици“ треба да ради две и по године – каже Михајловићева и додаје:

– Али никакви трикови нити покушаји куповине подршке му неће помоћи, јер је Влада усвојила план за реорганизацију и тај план ће бити спроведен, а они који се противе биће склоњени. Наш циљ је да „Србијагас“ буде једна од најбољих компанија и у Србији и у региону, а не компанија коју сви препознају по њеном директору, који се понаша као да је то његова приватна фирма, па дели бонусе кад процени да му треба подршка.

Транспарентност

Према речима економисте Милана Kовачевића, не може „Србијагас“ да се посматра као засебна целина, ту треба гледати све оне фирме у којима ово јавно предузеће има највеће појединачно улагање, а које бележе губитке. – На пример, ако „Петрохемија“ има губитке, онда би он, као највећи сувласник, требало да размишља да ли да је спасава или да дели дивиденде. Ми одавно немамо транспарентност у „Србијагасу“. Треба видети колике су им зараде, да ли су имали губитке, и Влада треба да одлучује о дивидендама као власник, а не они – истиче Kовачевић.

Срце да пукне

Морали да врате бонус пре пет година

Запослени у „Србијагасу“ добиће бонус после девет година. Последњи пут бонус им је исплаћен за пословну 2011, док су онај из 2015, који им је био исплаћен, морали на крају да врате по налогу тадашње владе.

Kатарина Благовић, Курир.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србијагас за годину и по дана узео 300 милиона евра кредита за ликвидност, гасификације рађене по ценама вишим и до пет пута

Србијагас за годину и по дана узео 300 милиона евра кредита за ликвидност, гасификације рађене по ценама вишим и до пет пута

4.8 (4) Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је Србијагас …

Бајатовићу и пета плата, сад зарађује скоро 34.000 евра

Бајатовићу и пета плата, сад зарађује скоро 34.000 евра

5 (6) Примања Душана Бајатовића, потпредседника СПС и најплаћенијег државног функционера у Србији, поново су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend