fbpx
Насловна / Свет / Бајрам по Ријаду или по Анкари

Бајрам по Ријаду или по Анкари

Датум почетка исламског празника Курбан бајрама одређује положај месеца, али и онај ко га одређује. Тако ће верници у БиХ почети да га обелажавају 26. октобра, према мерењима из Саудијске Арабије, док ће за муслимане у Македонији, Албанији и на Косову, он почети дан раније, према прорачунима из Анкаре.

Исламски празник Курбан бајрам почиње следеће недеље, али ће неки верници почети да славе 25. а неки 26. октобра.

Датум почетка једног од највећих муслиманских празника зависи од положаја месеца, тако да се он прецизно не може унапред одредити.

Како наводи Верска информативна агенција (ВИА), уобичајено је да се поштује став Саудијске Арабије, а из те земље је саопштено да ће позиција Месеца изнад Меке бити таква да би први дан Курбан бајрама требало славити 26. октобра.

Тако ће у БИХ, одлуком реис-ул-улеме Исламске Заједнице БиХ, први дан Курбан бајрама бити обележен 26. октобра, док ће у Тирани, Скопљу, Приштини и Турској он почети да се слави дан раније.

За разлику од муслимана у БиХ, исламска заједница Македоније истиче се да је Турска прецизније од Саудијске Арабије израчунала почетак Курбан бајрама, па за почетак празника узима 25. октобар.

„Аналитичари сматрају да у овом питању има политике и конкуренције змеђу Турске и Саудијске Арабије и очигледно је да се Сарајево определило за Ријад, што може имати дугорочне импликације“, наводи ВИА.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Холандија: Вилдерс иницирао закон којим се забрањују Куран, џамије, бурке и исламски термини

ЛИДЕР десне и евроскептичне холандске Слободарске партије (ПВВ) Герт Вилдерс предложио је у националном парламенту …

Пуцано на амбасаду САД у Анкари

На америчку амбасаду у Анкари испаљено је из возила у покрету неколико хитаца око 5 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *