fbpx

Бајрам по Ријаду или по Анкари

0
(0)

Датум почетка исламског празника Курбан бајрама одређује положај месеца, али и онај ко га одређује. Тако ће верници у БиХ почети да га обелажавају 26. октобра, према мерењима из Саудијске Арабије, док ће за муслимане у Македонији, Албанији и на Косову, он почети дан раније, према прорачунима из Анкаре.

Исламски празник Курбан бајрам почиње следеће недеље, али ће неки верници почети да славе 25. а неки 26. октобра.

Датум почетка једног од највећих муслиманских празника зависи од положаја месеца, тако да се он прецизно не може унапред одредити.

Како наводи Верска информативна агенција (ВИА), уобичајено је да се поштује став Саудијске Арабије, а из те земље је саопштено да ће позиција Месеца изнад Меке бити таква да би први дан Курбан бајрама требало славити 26. октобра.

Тако ће у БИХ, одлуком реис-ул-улеме Исламске Заједнице БиХ, први дан Курбан бајрама бити обележен 26. октобра, док ће у Тирани, Скопљу, Приштини и Турској он почети да се слави дан раније.

За разлику од муслимана у БиХ, исламска заједница Македоније истиче се да је Турска прецизније од Саудијске Арабије израчунала почетак Курбан бајрама, па за почетак празника узима 25. октобар.

„Аналитичари сматрају да у овом питању има политике и конкуренције змеђу Турске и Саудијске Арабије и очигледно је да се Сарајево определило за Ријад, што може имати дугорочне импликације“, наводи ВИА.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Терориста с Новог Зеланда тврди да је убијао због ове девојчице. Ко је она?

0 (0) Нападач на џамије у граду Крајстчерчу на Новом Зеланду Брентон Тарант је у …

У нападу на две џамије на Новом Зеланду најмање 50 убијених и 47 рањених (видео 18+)

0 (0) * У џамији Ал Нур убијен 41 муслиман, а у џамији Линвуд Масџид …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *