Бајрам по Ријаду или по Анкари

0
(0)

Датум почетка исламског празника Курбан бајрама одређује положај месеца, али и онај ко га одређује. Тако ће верници у БиХ почети да га обелажавају 26. октобра, према мерењима из Саудијске Арабије, док ће за муслимане у Македонији, Албанији и на Косову, он почети дан раније, према прорачунима из Анкаре.

Исламски празник Курбан бајрам почиње следеће недеље, али ће неки верници почети да славе 25. а неки 26. октобра.

Датум почетка једног од највећих муслиманских празника зависи од положаја месеца, тако да се он прецизно не може унапред одредити.

Како наводи Верска информативна агенција (ВИА), уобичајено је да се поштује став Саудијске Арабије, а из те земље је саопштено да ће позиција Месеца изнад Меке бити таква да би први дан Курбан бајрама требало славити 26. октобра.

Тако ће у БИХ, одлуком реис-ул-улеме Исламске Заједнице БиХ, први дан Курбан бајрама бити обележен 26. октобра, док ће у Тирани, Скопљу, Приштини и Турској он почети да се слави дан раније.

За разлику од муслимана у БиХ, исламска заједница Македоније истиче се да је Турска прецизније од Саудијске Арабије израчунала почетак Курбан бајрама, па за почетак празника узима 25. октобар.

„Аналитичари сматрају да у овом питању има политике и конкуренције змеђу Турске и Саудијске Арабије и очигледно је да се Сарајево определило за Ријад, што може имати дугорочне импликације“, наводи ВИА.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Павић: „Елите” БХ-муслимана и косовских Арбанаса живо су наслеђе отоманских окупатора

4.8 (5) * Ердоган је претварањем Свете Мудрости у џамију само потврдио оно што се заобилази …

Аустрија покреће програм надзора над муслиманима

3.7 (3) Влада Аустрије спрема се за покретање контроверзног програма надзора над муслиманима у тој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend