fbpx

Банке у Србији пооштриле услове за кредите

0
(0)

Грађани се жале на пооштрене критеријуме банака приликом одобравања кредита, преноси РТС. У банкама кажу да морају да се заштите од ненаплативих кредита.

Већ другу годину заредом висина задужења становништва је у стагнацији. Становништво тражи само позамјице за краткорочно премошћивање ликвидности, а банкари сматрају да су то најризичније позајмице где су и највећа кашњења.

Иако се чини да су пооштрени критеријуми банака при одобравању нових кредита, банке тврде да се ту ништа није променило осим доследног поштовања процедуре.

Кредитно способних клијената је све мање, па се чини да су банке толико уздржане при одобравању нових кредита као да их деле бесплатно. Посебно су ригорозне уколико имате активно утужење за неуредно враћање.

– Уколико је постојало утужење клијента и износ тог утужења није драстично велики зависи од индивидуалног критеријума који је банка дефинисала, али то не значи да се такав прозивод неће одобрити – каже Растко Ницић из Уникредит банке.

Када је реч о документацији за кредит, на пример за рефинансирање, у свим банкама је слично. Тражиће вам фотокопију личне карте, захтев за кредит, сагласност кредитног бироа, административну забрану, промет по текућем рачуну за најмање пола године и потврду о стању дуга у другој банци.

Иако кредитни биро бележи сва кашњења на самој банци је да утврди врсту и износ кредита, који ће да има блажи критеријум при одобравању новог.

– Сва кашњења не дуже од 60 дана, у последње две године не сматрају се значајним приликом одобрења кредита, као и кашњења преко 60 до 90 дана у периоду четири године – каже Ана Цигић из “Сбербанке”.

Према њеним речима, за одобрење кредита не сматра се значајним и износи од хиљаду до 10 хиљада динара ако су мањи од једног процента од одобреног кредита.

За разлику од класичне робе или услуга код кредита никада нема распродаја. За тим нема ни потребе јер су тражња али и кашњења велики. 350 хилљада клијената касни само са отплатама дуга по картицама и текућим рачунима у висини од 800 милиона евра.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *