понедељак , 21 септембра 2020

Бегеј црн као мастило

0
(0)

ЗРЕЊАНИН – Због несносног смрада, становници Зрењанина и њихови гости, током првомајских и ускршњих празника, избегавали су шетњу центром града. Да се главна улица, а зависно од кретања ветра, и насеља, попут Багљаша, осећају на септички јаму, „заслужан“ је Бегеј, чија је „вода“ сада црна као мастило. Зналци тврде да је због високог водостаја Тисе, кретање Бегеја бранама успорено, па у њему, услед натпросечно високих дневних температура, долази до распадања органских материја и ослобађања непријатног мириса. Вода истовремено губи кисеоник, па је и угинуће рибе неминовно. Ова појава није непозната Зрењанинцима, али се с њом углавном срећу лети, најчешће у августу.

– Сви знамо објашњење за ову појаву и прихватамо га здраво за готово, као да се ништа не може променити. Колико знам, пре неколико година, једна холандска кућа израдила је студију о чишћењу корита Бегеја целим његовим током. Међутим, пројекат је веома захтеван, процењивао се на 30 милиона евра и није било заинтересованих, који би га финансирали. Надлежни у Зрењанину ћуте, праве се да не осећају смрад који се шири из реке и не покушавају да спрече загађиваче који очигледно у реку испуштају органске материје, чијим распадањем и долази до ослобађања непријатних мириса – каже велики заљубљеник у природу и сниматељ биљног и животињског света Баната, пензионер Иван Панчић.

Он додаје да би за почетак помогло уклањање трске и другог растиња, које смањује брзину протицања воде и доприноси таложењу муља.

Да посетимо, Бегеј се погрешно назива реком, јер је то канал, и тако је категоризован у званичним водотоцима Србије. Дужина му је 120 километара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Зрењанин нема воду, приватник узима 4.500 € дневно“

0 (0) Београд – Посланик у Скупштини је рекао да су грађани Зрењанина принуђени протестују …

Лесковац: Новинари позвани да присуствују пуштању у рад септичке јаме

0 (0) У дворишту Основне школе „Славко Златановић“ у Мирошевцу сутра ће бити пуштена у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *