Лицитација у Зрењанину Фото: Савез удружења пољоприврендика Баната

Зрењанин: Револт ратара због лицитације

5
(1)

И пре него што је почела, лицитација државног пољоприведног земљишта у Зрењанину изазвала је гнев ратара.

Револтирани пољопривредници из Банатског Деспотовца демонстративно су напустили скуп организован на спортском стадиону у Kарађорђевом парку. Незадовољни оним што им је Градска комисија за пољопривредно земљиште понудила, општинарима поручују да сами обрађују лошу земљу коју су наменили пољопривредницима.

-Од 750 хектара колико припада овој катастарској општини, нама ратарима остављено је свега 30 хектара и то земље веома лоше класе, пете и шесте. Остала земља подељена је сточарима и то из других катастарских општина, не знамо по ком основу. У нашем месту живи група младих пољопривредника који живе искључиво од ратарства, они губе перспективу када нема земље. Зато лицитацију бојкотујемо а преостале оранице нека обрађује општина – изјавио је Душко Вучен, пољопривредник из Банатског Деспотовца.

Ни ратари из Ботоша нису учествовали на лицитацији а разлог за то је чињеница да у њиховој катастарској општини није завршена комасација. За површине у Ечки, Ченти, и другим местима лицитирао је по једна учесник. У Елемиру је 200 хектара најбоље земље отишло по почетној цени од 18.000 и 20.000 динара.

-То су договорени закупци. Већина земљишта је већ додељена сточарима на дужи период, и ту је игра око ове лицитације јер се праве комплекси и до 30 хектара, а после они ту земљу дају у подзакуп или уступају. Они сакривају парцеле тако што везују рецимо за сметлиште, као у Ботошу, па то нико неће да узме – објашњава један од незадовољних пољопривредника.

У Савезу удружења пољопривредника Баната кажу да је листа парцела које се дају на лицитацији у закуп показатељ докле се отишло у бризи за пољопривреднике. Kажу да је најбоље земљиште склоњено за такозване инвеститоре, док се остатак распоређује тако да правим ратарима остаје лошија земља, пашњаци, слатине, ритови везани са шумама, путевима и необрадивим површинама. Из градске комсије поручују да лицитације иду својим током.

– Земља која није излицитирана у првом, наћи че се у другом кругу. Први круг лицитација траје до 3. априла. Ово је први пут да се лицитација одржава на отвореном простору – поручује Стојан Kраљ, шеф одсека за пољопривреду Градске управе Зрењанин.

данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Колико ће јесења сетва коштати ратаре

0 (0) Уочи почетка јесење сетве још је неизвесно колике ће површине бити под житом …

ПОТПУНИ KРАХ: Вучића у Зрењанину који има 123.000 становника дочекало МАЊЕ ОД 5.000 ЉУДИ!

0 (0) Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, на скупу у Зрењанину, пред око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend