Београд: СНС натерао особље домова за старе да нађу „сигурне гласове“!

Геронтодомаћицама у београдским центрима за социјални рад наложено је из Српске напредне странке да од својих корисника прикупе податке и испитају их за кога ће гласати, при чему је онима које раде под уговором сугерисано да ће се наћи начина за њихово стално запослење уколико испуне овај задатак!

– Претходних дана у центрима за социјални рад по општинама у Београду одржани су састанци представника СНС-а са свим геронтодомаћицама, којима су достављени одштампани формулари и дат им је задатак да испитају за кога ће њихови остарели и онемоћали корисници да гласају. Речено им је и да узму личне податке од свих оних који ће да гласају за СНС – гласи порука упућена од жене која је запослена у једном од ових центара а која је желела да остане анонимна, јер како каже, већ је „себе и још неке људе изложила непријатности“.

Поред тога, геронтодомаћицама које раде под уговором о делу обећано је „да ће се у централи СНС-а свакако наћи начин да им се помогне у некој другој фирми ако већ не могу да ту буду примљене за стално“.

Ову информацију је потврдила и још једна геронтодомаћица, чије је име познато редакцији, а која је навела да се тај задатак првенствено односи на оне домаћице које су запослене на одређено и да „свака од њих треба да прикупи податке од најмање 30 корисника“, али да свакако то не спада у радну обавезу.

Повереник Родољуб Шабић додаје да оваква пракса „не само да се не може искључити него је лако могућа“, а описана ситуација говори да би се „могло радити о некој од акција на прикупљању фамозних ‘сигурних гласова’“. На то, како истиче, упућују две ствари.

– Прво то да прибављање података о 30 корисника заправо и није радни задатак, већ више „сугестија“. Зато би, ако би од надлежних затражили одговор на питање да ли је заиста геронтолошким домаћицама дат такав задатак, одговор извесно био негативан. Друга ствар је то да се „рачуна на оне који раде под уговором“. Дакле, лица која нису у сталном радном односу и којима уговор не мора бити продужен, поготово ако нису склона да прихватају „сугестије“ – наводи Шабић.

Ако овакве активности заиста постоје, оне су према Шабићу „двоструко крајње проблематичне“, како са моралног тако и са законског становишта.

– А проблематичност са законског становишта требало би, поред и пре Повереника, да буде предмет интересовања других државних органа, тужилаштва или полиције. Таква активност, у овом конкретном случају, имајући у виду објективне ситуације великог броја лица која користе услуге геронтолошких домаћица, лица која су често веома зависна од тих услуга, а неретко су чак и смањене пословне способности, с моралног аспекта била би посебно мучна – закључује Шабић.

Из Градског центра за социјални рад нису одговорили на питања и позиве новинара да дају коментар на ове наводе.

Забрана запошљавања

У Београду ради око 650 геронтодомаћица, а према проценама Градског центра у престоници недостаје око 280 радница. Притом, многе геронтодомаћице су отишле у пензију, али су њихова места и даље празна због забране запошљавања.

Данас.рс

Актуелно

Обрадовић: Одговор Небојши Стефановићу – Полиција је народна, а не партијска!

Добро је што је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић признао да је Дијана Хркаловић, државни …

Због терора напредне мафије у Лучанима одборници СзС напустили скупштину Ужица

Одборници Савеза за Србију напустили су данас седницу Скупштине града у знак подршке грађанским протестима …

2 Коментара

  1. Mi smo zbog njih dno odavno dotakli.
    Ali kriva je svaka ona budala koja je glasala za njih.
    Budale i mafija se lako i brzo sporazumeju i udruže.
    Sad zbog toga svi kusamo.

  2. Mogu da zamislim kakav je teror zaveden i šta se sve radi starcima! Počev od osornog ophodjenja, preko otvorenih uvreda, pa do uskraćivanja usluga bitnih za zdravlje, možda i preživljavanje nemoćnih. Na šta su sve spremni, prokleti bili!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons