fbpx

БИА прати 1.325 телефона и интернет адреса

0
(0)

Број грађана чије разговоре прислушкује Безбедносно-информативна агенција (БИА) није повећан од почетка године и тај тренд ће бити настављен, изјавио је шеф кабинета директора БИА Јован Стојић.

„На дан 16. јануара пресретањем комуникација остварен је увид у садрзај на 1.325 телефонских линија и интернет адреса, што је упола мање него на исти дан претходне године, када је било пресретања комуникација на 2.740 линија. Данас се БИА креће у тим оквирима и тешко да се може очекивати смањење тог обима уз овај степен ангажовања Агенције“, рекао је Стојић за Вечерње новости.

Новости пишу да је БИА једина која је јавно изасла са податком колико линија прислушкује и убудуће ће вероватно једном годишње објављивати актуалне бројке.

„Број људи ‘на обради’ МУП далеко је већи, што показује информација повереника за заштиту података Родољуба Шабића: само код једног телефонског оператера за годину дана евидентирано је више од 270.000 узимања листинга. Када се ово помножи са бројем оператера, произлази да се увид остварује у милион листинга. Иза две трећине захтева стоји МУП“, пишу Новости.

Поред тога што без одлуке суда не може да остварује увид у прислушкиване комуникације, БИА већ дуже време то не може ни када је реч о телефонским листинзима, а однедавно то не могу ни Војнообавештајна агенција ни Војнобезбедносна агенција, после измене закона.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Начелник открио „Јовањицу“, а сад га намештају јер је радио свој посао?!

4.9 (16) Друштвеним мрежама се дели информација да је Слободан Миленковић, начелник Четвртог одељења за …

Случај Јовањица – афера чији се крај не назире (видео)

4 (5) Једна акција полиције у којој је ухапшено неколико особа осумњичених да су нелегално …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *