fbpx

Биткоин валута улази у реални сектор економије

0
(0)

Криптовалута (сryptocurrency) стреми ка новим висинама. Једна рударска компанија из Канаде Alix Resources, одлучила је да исплати своје партнере који се баве геолошким истрживањима „биткоинима“- како се зове овај електронски новац. Монетарне власти великих држава овакав развој догађаја не одобравају. Сенат САД на пример сматра да би имплементирање виртуалног новца у реалан сектор економије било опасно.

Биткоин је виртуелна валута, која нема реално покриће. Овај се појам појавио 2008.године. Преведено са енглеског bit – јединица информације, coin – валута. Аутор овог термина је извесни Сатоси Накамото. Особеност електронске валуте је у томе што овде не постоји центар из којег се управља овом валутом. Систем електронског новца ради аутономно. Он се потчињава одређеним алгоритмима и не одражава стање економије било које државе, јер се сматра међународном монетом. Биткоин су створили програмери, такозвани киберанархисти, и уопште они који верују у будућност ове валуте. Поверовао је и генерални директор горепоменуте канадске компаније Мајкл Ингленд. Он сматра овај начин исплате иновационим и оригиналним. Ипак, има мишљења да корпорација при овоме много рескира.

Ипак ваљало би приметити да је у последње време ова валута почела да поскупљује. Ако су средином октобра за један биткоин давали око 150 долара, ових дана се вредност попела на 390 долара. Овај брзи раст вредности биткоина већ је забринуо Сенат САД. Горњи дом Конгреса ће следеће недеље размотрити питање о могућој опасности биткоина по америчку економију. Његова све шира употреба, привлачи све више пажње корисника интернета али и званичних власти. Коментарише директор групе компаније „АЛОР“ Сергеј Хестанов:

– Главни проблем криптовалута са тачке гледишта националних регулатора је у томе што не постоји никаква контрола тока оваквог новца. Ово чини криптовалуту веома погодним средством за финансирање широког спектра нелегалних активности.

Један пример- баш ових дана је затворена једна од највећих онлајн продавница која је продавала робу која је званично забрањена у САД. Портал је временом постао највећи продавац наркотика путем интернета. Појединци су продавали више од 500 видова опијата. Основна валута је управо био биткоин који је свим учесницима виртуелне куповине обезебеђивао анонимност. Све ово је забринуло власти и стигло је на дневни ред Сената САД. Осим тога, по мишљењу експерата, ситуација може да се заоштри, када се обим операција у биткоинима буде повећао и када ова валута постане реална конкуренција националним валутама, говори Сергеј Хестанов:

– Нажалост, специфичност криптовалуте је та, да је готово немогуће забранити и пресећи њене токове. И највероватније у наредних 10 година нас чекају прилично сложени процеси регулисања криптовалута као економске појаве.

Још један фактор који не иде на руку криптовалутама – владе често повезују њихову употребу са прањем новца. Јер, често се управо тим биткоинима исплаћују терористи, нарко-трговци, продавци оружја и људских органа.

Олег Обухов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Курс биткоина на историјском максимуму

0 (0) Курс биткоина достигао је 4.020,22 долара за јединицу, док се укупна тржишна капитализација …

Биткоин – све што треба да знате о трговини овом крипто-валутом

0 (0) Процењује се да дигиталну валуту биткоин у свету користи између два и три …

Један коментар

  1. У ЕУ северни гулден годинама спремају али и одустају, јер се плаше тоталног распада система…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *