БЛОКАДА! За улазак у ЕУ тражићете дозволу и плаћати таксу!

0
(0)

БРИСЕЛ – Држављани земаља Западног Балкана ће морати да преко интернета убудуће од Европске уније затраже дозволу за улазак у простор Шенгена иако им није потребна виза и да плате таксу од седам евра, у склопу мера које ЕУ уводи за много строжи надзор спољних граница Уније, потврдили су извори ЕУ у Бриселу.

Ову одлуку, коју су усагласили амбасадори земаља ЕУ, сада треба да потврди Европски парламент а потом усвоји и Савет министара Уније и од јануара 2021. ће ступити на снагу ове нове мере у склопу система ЕТИАС.

То ће обухватити држављане свих земаља изван Уније, којима није потребна улазна виза у шенгенски простор ЕУ, укључујући државе Западног Балкана, рекли су званичници у Савету министара ЕУ.

Како ће изгледати процедура

После подношења захтева, путник који намерава да крене у шенгенски простор ЕУ ће у року од 96 сати добити одговор, односно 96 сати пошто у систему ЕТИАС буде примљен захтев, ако би била потребна додатна провера података.

Дозвола за путовање ће важити три године, односно до краја важности путних докумената, истиче се у објашњењу мера у склопу система ЕТИАС.

Циљ је, како је изјавио Валентин Радев, министар унутрашњих послова Бугарске, председавајућег ЕУ, да се “зна ко долази у ЕУ пре него стигне на границу, тако да ћемо бити у стању да боље зауставимо оне који могу представљати претњу нашим грађанима”.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији

5 (3) * Декларацијом ЕУ се избори у Белорусији карактеришу као недемократски, нефер, а резултати – не признају. Србија јој се …

Жути имбецили двадесет и кусур година само серендају о Европској унији а Србе за исту баш ЗАБОЛЕ КУРАЦ!

3.7 (3) Представник фракције Демократске странке (ДС) која се залаже за унутарстраначке изборе, Бранислав Лечић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *