Економија

Богати против сиромашни: Продубљен јаз

У периоду између 2007. и 2010. најсиромашнија домаћинства су забележила или слабији раст или даљи пад прихода од прихода најбогатијих.

Неједнакост између бруто друштвеног производа (БДП) у земљама чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) продубиле су се од 2008. и почетка економске кризе до краја 2010. више него током претходних дванаест година, наводи се у данас објављеном извештају ове организације.

Држава је амортизовала шок за многе појединце, али нова смањења социјалних давања у земљама ОЕЦД-а могла би даље да продубе неједнакости и допринесу порасту сиромаштва у наредним годинама, упозорава ОЕЦД. 

Када се одузму порези и социјална давања, 10 одсто најбогатијих у ОЕЦД-у зарадили су 9,5 одсто више него 10 одсто сиромашних 2010. године, док су 2007. богати зарадили девет пута више од сиромашних. Највећа разлика је у Чилеу, Мексику, Турској, САД и Израелу, а најмања на Исланду, у Словенији, Норвешкој и Данској. 

“Ова забрињавајућа чињеница подвлачи потребу да се заштите најугроженији грађани, поготово у периоду када владе спроводе потребне мере за смањење јавне потрошње”, рекао је у саопштењу генерални секретар ОЕЦД-а Анхел Гурија (Ангел Гурриа). 

“Политика чији је циљ стимулисање раста и запошљавања треба да обезбеди једнакост и ефикасност”, рекао је Гурија и додао да то укључује неоходну реформу фискалног система да би се осигурало да свако плаћа свој део и заузврат добија подршку која му је потребна. 

Тако је 10 одсто најимућнијих домаћинстава глобално мање погођено него 10 одсто најсиромашнијих у 21 земљи од 33 за које постоје подаци. Број људи који живи у сиромаштву порастао је током кризе у већини земаља. Фискална политика и социјална давања допринели су да се ублаже глобална повећања, али различите категорије становништва су различито погођене. 

Сиромаштво је према томе више погодило децу и младе, а мање старије становништво. До 2010. у многим земљама пензионери су билизаштићенији од активног становништва, јер су њихове пензије биле мање погођене фискалним смањењима. Од 2007. број деце који живе у сиромаштву порастао је у 16 земаља ОЕЦД-а, и тај пораст је био већи од два процентна поена у Турској, Шпанији, Белгији, Словенији и Мађарској. 

Насупрот томе, сиромаштво је опало за два поена у Великој Британији и Португалу.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!