Друштво

ТЕШКА НЕПРАВДА Нови Закон о парници по мери банака, сиромашни неће моћи на суд

Адвокати Србије за данас су најавили нови протест испред просторије Адвокатске коморе Србије (АКС) због неслагања са Нацртом закона о изменама Закона о парничком поступку (ЗПП), а према тврдњама већине правника, нове измене погодоваће највише банкарима против којих грађани воде бројне спорове. Новим изменама, по свему судећи, грађани ће бити принуђени да одустану од тужби против банака, јер новац који ће морати да им исплате на име судских трошкова, биће већи од вредности самог спора.

Новим изменама грађани Србије, који немају новчаних средстава, биће ускраћени права да туже, јер неће имати одакле да плате неопходну судску таксу, тако да ће им практично бити онемогућен приступ суду. Ипак, можда битнија измена односи се на спорове грађана са банкама, а којих има највише у Србији.

Новим изменама грађанин, који је покренуо више парничних поступака против исте банке, биће дужан да, без обзира на успех у спору, плати банци трошкове у свим тим поступцима, осим у првом који је покренуо.

„Из нових измена произилази да уколико грађанин не тужи за све за шта може да тужи у тренутку подношења прве тужбе, касније би могао да тужи и за остале тужбене захтеве, међутим, без обзира на исход истих, морао би да плати трошкове туженог у поступку, односно банке. У тој ситуацији фаворизију се тужени и овакве измене закона подстичу банке да све тужбе оспоравају и да на тај начин одуговлаче поступак, без обзира што ће исти изгубити, јер ће свакако наплатити трошкове од тужиоца, односно грађанина“, каже за наш портал адвокат Лазар Танасковић, који ће присуствовати данашњем протесту.

Са друге стране, према речима Танасковића, тужилац, односно грађанин, демотивише се да поднесе тужбе.

„Рецимо, уколико је вредност спора 30.000 динара, судски трошкови, а које би морао да плати туженом, били би већи од досуђеног износа. Он тужи за 30.000 динара, а када збројите новац за одговор на тужбу, затим жалбу на пресуду, али и све таксе, и када се све то скупи, износ трошкова био би већи од вредности спора“, каже Танасковић.

Он се у разговору за Нова.рс осврнуо и на ретроактивност до које долази новим изменама закона о парници, односно чињенице да би се нови ЗПП односио на све спорове који су тренутно у току, а што ће највише штетити грађанима који воде неколико спорова против исте банке.

„Тако ћемо имати ситуацију да суд узме и каже: „Да видимо која је прва тужба“, а потом ће видети да ли је у тренутку те прве тужбе могло да се поднесе још, рецимо, 19. Уколико утврди да је могло, у преосталих 19 тужби ће се донети пресуда у корист грађанина, али ће он бити у обавези да банкама плати трошкове тих поступака. На тај начин би банка дошла у плус“, каже Танасковић.

Поводом најављених протеста и незадовољства међу адвокатима огласиле су се и министарка правде Маја Поповић и председница Врховног касационог суда (ВКС) Јасмина Васовић. Танасковић се осврнуо на њихове наводе да је циљ измена закона смањивање прилива масовних тужби против банака, рекавши да су једини кривац за то управо банке.

„Оно што грађани треба да знају јесте да те масовне тужбе постоје због банака и оне су једини кривиц за то. Банка зна шта је дужна, неспорно је да морају да врате износе које су узимале неосновано на име обраде кредита. То су судови свих инстанци потврдили, па и Врховни касациони суд. То функционише тако што грађанин дође у банку и каже: „Хајде да ми добровољно вратите новац“. Банке на то кажу да неће да врате, без икаквог образложења, и тиме остављају грађанину две могућности – да тужи или да одустане“, каже адвокат.

Не враћају новац и одуговлаче поступак

Наш саговорник наводи да када дође до тужби, банке тужбене захтеве оспоравају, затим улажу жалбе, иако знају да ће спор изгубити, због чега долази до одуговлачења поступка.

„Овде имамо ситуацију да Министарство правде, да би растеретило судове који су оптерећени због тога што банке неће да врате новац грађанима које су им неосновано узеле, мења закон и то у корист банака, а на штету грађана – отежавајући им приступ суду кроз низ различитих противуставних одредби, надајући се да ће таква промена бити ефикасна и да ће бити мање тужби зато што грађанима неће бити исплативо да траже оно што им припада“, каже Танасковић и додаје:

„То је погрешан приступ и начин решавања оптерећености судова у Србији. Право и једино решење је врло просто – треба побољшати услове у судовима, повећати број судница, број судија, судских сарадника и осталих запослених и на тај начин их растерити“, додаје наш саговорник.

Подсетимо, прошле недеље је одржан први протест адвоката, током којег је блокиран саобраћај код просторија АКС, а нови ће бити одржан данас. Захтеви адвоката су повлачење поменутог Нацрта о изменама ЗПП, али и формирање нове радне групе која ће се бавити променама.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!