Бразде за тајкуне?

Бразде за тајкуне?

Житиште – Стотинак пољопривредника из Српског Итебеја, код Житишта, протестовало су у четвртак због плана издавања државног земљишта у њиховој катастарској општини. Локалну самоуправу оптужују да фаворизује одређене људе и тајкуне који нису повезани са селом.

„Од око 2.500 хектара државне земље, по праву пречег закупа, сточарима ће отићи 2.000, а највише „Матијевић аграру“ – 1.800 хектара. Ми сматрамо да не треба толико да им припадне, чак можда ни један хектар „, каже Предраг Арсић, пољопривредник из Српског Итебеја, забрнут што ће за све остале мештане на предстојећој лицитацији остати једва 500 хектара.

Они сумњају у добре намере Општинске управе у Житишту, која је са великим закашњењем објавила позив за доказивање права пречег закупа. Истичу и да се погрешно примењују одредбе новог, уместо старог закона о пољопривредном земљишту. А, по чијем једном члану правним лицима треба умањити површине за издавање, за оне које имају у свом власништву или већ закупљене.

„Локална самоуправа правила је план који иде на руку „Матијевић аграру“, а он никог не запошљава у нашем селу. Досад је ову земљу обрађивало око 80 пољопривредника из Српског Итебеја, што значи да они и 200 чланова њихових породица остају без прихода“, истиче Жељко Милошев.

Радољуб Ђуркин сматра да ће због накарадног издавања државних ораница, што представља одустајање од државне стратегије развоја малих газдинстава у домаћем аграру, страдати многи произвођачи из села, међу њима и он.

„Подигао сам кредит и купио трактор, који отплаћујем обрадом државне земље. Имам обавезу још три године и не знам како ћу плаћати рате уколико останем без тих ораница“, забринут је Ђуркин.

Пољопривредници захтевају да локална самоуправа хитно примени законске одредбе за утврђивање права пречег закупа државних ораница. Председник општине Житиште Митар Вучуревић најавио је састанак са њима.

Мировић: Реда мора бити

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је у Зрењанину да приликом давања државног пољопривредног земљишта у закуп мора постојати потпуни ред и спречена свака злоупотреба.

„Постоји закон, по коме се може издати пољопривредна земља, а најважније је да и сами пољопривредници према критеријумима и одговарајућим потребама буду у прилици да закупе земљу“, рекао је Мировић.

Он је додао да је важно да Србија има и велике улагаче у пољопривреду.

„Оно што је потпуно неприхватљиво и у чему подржавамо све државне органе и на чему инсистирамо, јесте да се спречи злоупотреба, ма од кога долазила“, рекао је Мировић.

Сл. Пашић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Време цури: Хоће ли пољопривредници добити дозволе пре него што наступе погубне последице

Време цури: Хоће ли пољопривредници добити дозволе пре него што наступе погубне последице

Пољопривредници у Србији, према новим мерама државе, могу да добију онлајн дозволе да и у …

„Зелени киловати” 10 пута скупљи од струје добијене из великих хидроцентрала

„Зелени киловати” 10 пута скупљи од струје добијене из великих хидроцентрала

Влада Србије одлучила је да у 2020. години не мења накнаду за подстицај повлашћених произвођача …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *