Невероватан гравитациони удар: Земљу „затресао“ космички сигнал
фото: Р. Хурт/IPAC/Caltech

Невероватан гравитациони удар: Земљу „затресао“ космички сигнал

Замислите енергију осам сунца отпуштену у исти час. Такав је гравитацијски „шок-талас“ који се проширио од највећег засад примећеног спајања двају црних рупа.

Сигнал од тог свемирског догађаја путовао је седам милијарди година да стигне до Земље али и даље је био довољно јак да у мају прошле године активира ласерске детекторе у САД-у и у Италији.

Научници кажу да је судар две црне рупе произвео једно јединствено тело масе 142 пута веће од нашег Сунца, наводи Би-би-си.

Наука већ дуго зна за постојање и мањих и већих црних рупа. Али ова опсервација представља нову класу тзв. црних рупа средње величине које имају масу од 100 до 1.000 наших Сунца.

Анализа последње од њих стиже као резултат међународне ЛИГО-ВИРГО сарадње која управља трима системима за откривање гравитационих таласа у Америци и Европи.

Ласерски интерферометријски инструменти „слушају“ вибрације у простор-времену које стварају заиста катаклизмичке козмичке догађаје – а од 21. маја 2019. све је њих покренуо оштар сигнал у трајању од свега једне десетине секунде.

Компјутерски алгоритам израчунао је да су извор последњи моменти двају спиралних црних рупа – једне масе 66 пута веће од нашег Сунца, а друге 85 пута веће.

Удаљеност од овог спајања процењена је на 150 милијарди километара.

Колизија два свемирска објекта великих као 85 наших Сунца навела је многе научнике да размишљају јер се њихово разумевање о томе како настају црне рупе од умирућих звезда не може ослонити на догађај ових размера.

Звездама ће, кад исцрпе своје нуклеарно гориво, колабирати њихова језгра и настаће црна рупа – ако су довољно велике. Али закони физике који су, претпоставља се, „на снази“ унутар звезда, сугеришу да је настанак црних рупа унутар масе од 65 до 120 пута величине Сунца – немогућ. Умирућа звезда која би могла да носи такве објекте, сама би се распала и иза ње не би остало ништа.

Ако су научници у праву, тада је највероватније објашњење за постојање објекта масе 85 наших Сунца тај да је то резултат једног још већег спајања црних рупа.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала је сувласник београдског произвођача млека Пољопривредног комбината Београд (ПKБ), највећег пољопривредног …

Време цури: Хоће ли пољопривредници добити дозволе пре него што наступе погубне последице

Време цури: Хоће ли пољопривредници добити дозволе пре него што наступе погубне последице

Пољопривредници у Србији, према новим мерама државе, могу да добију онлајн дозволе да и у …

2 Коментара

  1. Научници – немају они појма. Сад овако, сад онако, сад никако. Појма о појму немају, све пто знску то су хипотезе које важе до следећег догађаја, који их демантује.

  2. E, svašta! Još uvek biju bitku oko toga da li crne rupe uopšte postoje, a sad tvrde kako su se sudarile dve crne rupe kojim oni navodno znaju i veličinu i udaljenost!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *