четвртак , 24 септембра 2020
фото: Р. Хурт/IPAC/Caltech

Невероватан гравитациони удар: Земљу „затресао“ космички сигнал

3
(2)

Замислите енергију осам сунца отпуштену у исти час. Такав је гравитацијски „шок-талас“ који се проширио од највећег засад примећеног спајања двају црних рупа.

Сигнал од тог свемирског догађаја путовао је седам милијарди година да стигне до Земље али и даље је био довољно јак да у мају прошле године активира ласерске детекторе у САД-у и у Италији.

Научници кажу да је судар две црне рупе произвео једно јединствено тело масе 142 пута веће од нашег Сунца, наводи Би-би-си.

Наука већ дуго зна за постојање и мањих и већих црних рупа. Али ова опсервација представља нову класу тзв. црних рупа средње величине које имају масу од 100 до 1.000 наших Сунца.

Анализа последње од њих стиже као резултат међународне ЛИГО-ВИРГО сарадње која управља трима системима за откривање гравитационих таласа у Америци и Европи.

Ласерски интерферометријски инструменти „слушају“ вибрације у простор-времену које стварају заиста катаклизмичке козмичке догађаје – а од 21. маја 2019. све је њих покренуо оштар сигнал у трајању од свега једне десетине секунде.

Компјутерски алгоритам израчунао је да су извор последњи моменти двају спиралних црних рупа – једне масе 66 пута веће од нашег Сунца, а друге 85 пута веће.

Удаљеност од овог спајања процењена је на 150 милијарди километара.

Колизија два свемирска објекта великих као 85 наших Сунца навела је многе научнике да размишљају јер се њихово разумевање о томе како настају црне рупе од умирућих звезда не може ослонити на догађај ових размера.

Звездама ће, кад исцрпе своје нуклеарно гориво, колабирати њихова језгра и настаће црна рупа – ако су довољно велике. Али закони физике који су, претпоставља се, „на снази“ унутар звезда, сугеришу да је настанак црних рупа унутар масе од 65 до 120 пута величине Сунца – немогућ. Умирућа звезда која би могла да носи такве објекте, сама би се распала и иза ње не би остало ништа.

Ако су научници у праву, тада је највероватније објашњење за постојање објекта масе 85 наших Сунца тај да је то резултат једног још већег спајања црних рупа.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је држава продала земљиште ПKБ испод сваке цене (видео)

0 (0) Оглас којим се продаје 55 хектара земљишта ПKБ корпорације, која је остала у …

Оглашена продаја земљишта државног ПKБ-а: Почетна цена хектара осам пута већа него што је платила Ал Дахра

5 (1) ПKБ Kорпорација, која је са мањим делом имовине остала у државном власништву, огласила …

Један коментар

  1. Научници – немају они појма. Сад овако, сад онако, сад никако. Појма о појму немају, све пто знску то су хипотезе које важе до следећег догађаја, који их демантује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *