Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (видео)

5
(9)

Река Лепенац на најлепшој српској планини, Брезовици, чији је ток сабијен у цеви за експлоатацију мини-хидролекетране у изградње, избацила је јуче цеви из свог корита и променила ток.

Обилне падавине у ноћи између 12. и 13. новембра, оснажиле су реку која се побунила и учинила нешто несвакидашње!

„Лепенац, наша лепа река, није пристала да уђе у цеви! Тако да је те цеви у једном делу свог корита избацила из земље и променила ток“ каже Драгољуб Милановић, иначе мештанин, који је ово забележио камером.

Убрзо су интервенисали и багери покушавајући да преспоје ток и врате је у њено пређашње корито јер је постојала опасност да потопи неке од засада и делове имања. То се ипак није догодило а багери су у тренутку снимања, били напуштени, односно није било радника у близини.

То није једино што се јуче догодило на Брезовици. Милановић је забележио и необичне активности на брани у склопу овдашње МХЕ. Наиме, брана је била подигнута и река је „пуштена“ поново у свој ток. Због овога се нагађа да је негде дошло до много веће хаварије.

Брезовица: Река Лепенац избацила цеви МХЕ из свог корита и променила ток (видео)

„Ко каже да Бог не помаже? Велика невоља чека све њих који су се усудили да живу воде ставе у цеви“ каже Милановић који својом камером преноси најважније догађаје са протеста против изградње МХЕ на Шар-планини.

Зачудо, они који се можда и много мањим интензитетом боре да очувају своју реку у осталим деловима Србије, добијају много већу пажњу у јавности, барем је на друштвеним мрежама то изразито масовно. Истовремено Срби на Косову и Метохији, који се и поред свих недаћа које их свакодневно сналазе, боре да очувају реке на овој најлепшој српској планини, већина углавном игнорише.

То их је присилило да након неодазивања надлежних власти Републике Србије на позив да спрече изградњу МХЕ на територији природног парка прве категорије, под зашттом државе, да се окрену албанској јавности на КиМ и алармирањем покушају макар тако да сачувају реке. Иначе, дозволе за изградњу издали су управо чиновници локалне сепаратистичке власти коју овде представља Вучићева „Српска листа“. Без подршке свог народа али и својих власти, више стотина овдашњих Срба, а како кажу 99% мештана, отишло је у своју цркву у Штрпцу и масовно положило заклетву да ће сачувати своје реке и неће дозволити никакву граду преко својих имања. Након изговореног текста заклетве, редом су целивали Јеванђеље и часни крст. Више о томе можете прочитати на следећој страни КМ Новина.

Извор: КМ Новине 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптарски терористи ухапсили 15 Срба на Брезовици док Вучић по обичају паламуди и спрема се да са шиптарима у Тирани гледа фудбал

Шиптарски терористи ухапсили 15 Срба на Брезовици док Вучић по обичају паламуди и спрема се да са шиптарима у Тирани гледа фудбал

0 (0) Специјалне јединице косовске полиције ухапсиле су данас петнаест Срба на Брезовици, изјавио је …

Срби Сиринићке жупе: Протерују нас са Брезовице, са наших огњишта!

Срби Сиринићке жупе: Протерују нас са Брезовице, са наших огњишта!

0 (0) СКИ центар Брезовица заиста има потенцијала, а суштина предвиђене инвестиције француско-андорског конзорцијума о …

Један коментар

  1. Pitanje za meštane. Kada toliko volite reku, što je zatrpaste sa đubretom?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend