Брнабићка највљује ново задуживање Србије у вредности од 14 милијарди евра

1.3
(6)

Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће у наредних пет година у инфраструктурне и развојне пројекте бити уложено нешто мање од 14 милијарди евра.

„Ти пројекти ће убртзати наш раст и нашу земљу учинити бољом земљом за живот. Финансираће се из буџета Србије, али и из кредита међународних финансијских институција“, казала је Брнабић представљајући програм инвестиционих пројеката „Србија 2025“, заједно са председником Србије Александром Вучићем.

Она је истакла да ниједан од пројеката у инвестиционом плану неће угрозити макроекономску стабилност земље.

„Планирамо да наставимо смањење јавног дуга, а Влада ће формирати тело које ће вршити надзор над сваком пројектом, односно целокупним планом ‘Србија 2025’, да бисмо знали у сваком тренутку где сваки динар одлази и како се троши, као и како сваки пројекат напредује“, рекла је Брнабић.

Она је навела да је незапосленост у Србији најнижа до сада, 9,5 одсто, да је просечна плата нешто већа од 500 евра, да се плате и пензије повећавају.

„Србија има највећи економски раст у овом делу Европе, на понос свим грађанима“, рекла је Брнабић и додала да „Србија може и заслужује још много боље“.

То ипак, како је оценила, није довољно да сваки грађанин у релативно кратком року осети конкретно побољшање свог живота.

„Зато нам требају веће стопе раста и да до 2025. створимо још боље услове за живот, да имамо нове школе, болнице, још боље путеве, индустријске зоне, канализацију, водоводне мреже, системе за пречишћавање воде, спортску инфраструктуру“, рекла је Брнабић.

Истакла је да ће главни приоритити у наредном периоду бити регионално повезивање и улагање у образовање, обезбеђивање финансирања за мала и средња предузећа и мирко фирме, као и улагања зелену економију.

„Регионално повезивање обезбеђује веће тржиште са мање администрације“, казала је Брнабић и дадала да би иницијатива председника Србије названа „мини Шенген“ могла да увећа раст на Западном Балкану од 0,5 до 0,7 одсто годишње.

Нови задатак државе је, како је навела, да обезбеди боље услове за финансирање пословања малих и средњих предузећа и извоза, што би могло да допринесе расту економије за један одсто годишње.

Премијерка је истакла да се увелико ради на реформи образовања, да се више улаже у науку, како би Србија била лидер у 4. индустријској револуцији.
„Потребна је и реформа Националне службе за запошљавање, оснивање регионалних центара за преквалификацију и доквалификацију радника“, рекла је Брнабић.

„Зелена економија“, је по њеној оцени, велика шанса за бржи развој Србије јер постоје огромни потенцијали за обновљиве изворе енергије.
„Србија ће 2025. бити земља водећих плата и пензија, незапосленост ће бити као у еврозони, имаћемо модерно образовање, модерну ингфраструктуру, бићемо лидер у одрживом развоју“, рекла је Брнабић.

Представљању програма „Србија 2025. године“ присустују чланови Владе Србије, директори јавних предузећа, представници државних и међународних институција.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мали не диже привредни раст: Црна тројка (Вучић, Брнабић, Мали) упорно лажу о стању српске привреде

5 (3) Указивање на процењени раст бруто домаћег производа у наредној години је бацање прашине …

Тек што су сахранили патријарха Иринеја а Вучићеви скотови припремају Србију и СПЦ за унију са Ватиканом

5 (7) Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је уверен да ће се …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend