fbpx

Буџетским новцем финансирана политичка промоција и пропаганда Вучићевог режима

2.3
(3)

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је данас да је протекле године у Србији објављено 155 конкурса за суфинансирање јавног информисања, на којима је расподељено више од 1,6 милијарди динара.

Буџетским новцем доминантно је финансирана политичка промоција и пропаганда на штету јавног интереса, истраживачког новинарства и објективног информисања, указује НУНС.

Од 155 конкурса за суфинансирање пројеката у јавном информисању, Министарство за културу и информисање објавило је их девет и додлило 274 милиона динара.

Војвођански Секретаријат за културу и информисање расписао је пет конкурса у укупној вредности од 64,2 милиона динара.

Локалне самоуправе објавиле су током 2019. године 141 конкурс, од којих је шест поништено и поново расписано, у укупном износу нешто већем од 1,3 милијарде динара.

Kонкурсе су због неправилности поништиле па објавиле нове Обреновац, Димитровград, Kоцељева, Нова Варош, Бујановац и Kовачица.

Међу локалним самоуправама у протеклој години највећи износ за суфинансирање медијских садржаја определио је Београд – 81 милион динара, док је за исте намене најмање издвојила општина Kнић – 200.000 динара.

НУНС наводи да су кључне слабости суфинансирања медија настављене и прошле године, и то на свим нивоима.

Недовољно транспарентан процес избора чланова комисија, као и одсуство правих медијских стручњака и нејасни критеријуми за процену предложених пројеката, највећи су проблеми у поступцима одлучивања о дистрибуцији новца на јавним конкурсима за суфинансирање медијских садржаја, закључује НУНС.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најбоље да питаш Сороша да ли ће и када српска деца да крену у школу

0 (0) Председник Александар Вучић не искључује могућност онлајн наставе у новој школској години због …

Вучић поново серенда о томе како су плате и пензије „сигурне“

3 (2) ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у …

Један коментар

  1. Нема пара за лечење болесне деце а има за разбацивање на политички маркетинг. Идиот на власти замишља државу као своју хацијенду па тера са ње паметне и вредне а увозиће радну снагу из П.М. јер ће њима моћи да удељује мизерију од плате за коју поносни Срби неће да раде. Човек је стварно природно тупав и глуп мада је био „најбољи студент Правног факултета“. Вероватно да на том факултету постоји Ф Одељење за студенте са посбним потребама које је он похађао и успешно завршио.
    Њега треба што пре обући у ону кошуљу што се копча на леђа и спасити Србију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *