Бурна расправа: „Kартели диктирају цену откупа малине“

0
(0)

Београд — У Србији се већ данима полемише о откупној цени малине, а лоши временски услови утицали су на количину као и на квалитет рода малина.

Велимир Станојевић, државни секретар у министарству пољопривреде, каже да су уложени максимални напори да се обезбеди напредак производње малине у Србији. Верује да ће договор бити постигнут и да ће цена бити коректна, али је забринут за циклус производње малине због временских услова јер се не зна колико ће малине бити на тржишту и ког ће бити квалитета.

Добривоје Радовић, председник асоцијације малинара Србије, осуђује појединице који предлажу прениске цене за откуп малина.

„Појединци у Мачванско-колубарском округу су изашли са ценом од сто динара. Мислим да то није цена.То је срамотна прича“, рекао је Радовић за Прву ТВ.

Он осуђује министарство трговине јер нису обратили пажњу на њихове захтеве и како каже „Министарство пољопривреде треба да се пита за малину док је малина на грани. Чим се малина преда у хладњачу, то постаје проблем министарства трговине.“

Њихови захтеви су да се тржиште коначно уреди и да цена буде 140 динара на осам тона по хектару са тенденцијом раста. Оптужују хладњачаре да се удружују у картеле и да је цена по којој они продају купљене малине превисока.

Радовић оптужује власнике хладњача и верује да су новац зарађен од откупа малина трошили на јахте, велики број аутомобила и остале луксузе, док су он и остали произвођачи у веома незавидној ситуацији и једва склапају крај са крајем. Мучи их сиромаштво, дугови, лош животни стандард. Наводи да су били приморани да продају стоку да би изашли из дугова.

Став хладњачара је другачији. Слободан Kузмановић, власник и директор хладњаче Тргоагент, сматра да тржиште мора да одлучи о цени. Слаже се да је цена од 100 динара прениска али каже да „по закону о заштити конкуренције немају право да се договарају о цени малине, да су могуће само процене.“ Он је подржао цену од 150 динара, али сматра да ће тржиште донети коначну одлуку. Не верује у процене да је род опао за 50 одсто, већ да је процена од 25 одсто реалнија и самим тим сматра да треба повећати откупну цену маллине јер је понуда мања. Не слаже се са Радовићем и сматра да тржиште одлично функционише.

Неуспешне 3 године

Доктор Александар Лепосавић, научни саветник института за воћарство у Чачку, рекао је да су јаке и дуготрајне падавине и нагле промене времена утицале лоше на малињаке на простору целе Србије а посебно у западној Србији. Не зна се тачан број осушених малињака, процењује се да је то између 15 и 20 одсто од укупног броја садница малине у земљи. Лоше вести стижу и из Шапца, очекује се мање рода и најављена је веома кратка берба, трајаће свега 7 до 10 дана.

Две лоше године утицале су на то да велики број произвођача малина напусти овај посао а очекује се пораст уколико и ова година прође неуспешно као и претходна. Србија је лидер у производњи малина те је потребно преузети кораке како би се спречило пропадање ове гране производње која Србији годишње донесе 250 милиона евра, о чему ће се више причати на састанку малинара и представника владе.

ИЗВОР: Б92, ПРВА ТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жетва сунцокрета за десетак дана, још се не зна откупна цена

5 (2) Жетва сунцокрета започеће за десетак дана, а произвођачи ће род предавати откупљивачима на …

Шта се дешава с малином: Уцењени српски сељак

4.8 (4) Београдски глас – Почетком деценије Србија је била на првом месту у свету …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend