Цели градови чекају лечење

0
(0)

За интервенције у здравству за које званично постоје редови, тренутно око 54.000 пацијената. У редовима за операцију катаракте готово 19.700 људи, интервенције на срцу чека више од 7.800

У 44 болнице у Србији дијагностичке прегледе и операције тренутно чека готово 54.000 пацијената! Они се налазе на званичним списковима, не рачунајући податке који су означени као неважећи, и установе које уопште и не обелодањују редове, иако им је то обавеза. Последњи који су уписани на неке дијагностичке прегледе стићи ће за осам месеци, а на хируршке интервенције тек за неколико година!

Званичне листе чекања постоје за магнетну резонанцу, скенер, уградњу ендопротеза кука и колена, операцију катаракте са уградњом сочива, уградњу бајпаса и валвуле, коронарографију срца, уградњу графтова и пејсмејкера.

Дефинитивно најдужи редови су за операцију катаракте. У 22 установе, од Суботице до Лесковца и Зајечара, на ову интервенцију чека 19.669 пацијената. Највише (3.869) у Клиничком центру Србије. Ту би последњи уписани требало да стигне на ред у новембру следеће године, док КЦ Војводине (2.780), КБЦ „Звездара“ (2.399), као и болница у Сремској Митровици (1.100) већ заказују за 2014. годину! Иако је досад више пута најављивано да ће се рашчистити гужве у офталмолошким операционим салама, чињеница је да се оне повећавају. Јер, колико у јануару ове године, на списковима за операцију катаракте било је 16.000 људи, или готово 3.700 мање него тренутно.

Много боље није ни у ортопедији, где су лане на уградњи вештачких зглобова била 8.874 пацијента. Операцију кука у 33 болнице чека укупно 7.869, док је у реду за колено у 14 установа њих 6.366. Ако је веровати заказаним терминима, већина би, ипак, требало да уђе у операциону салу ове и следеће године, али ће у КБЦ „Земун“ и КБЦ „Звездара“ неки пацијенти на то чекати до 2014, а у Крушевцу, где је за операцију кука пријављено 360 пацијената, и до пролећа 2015. године.

СРЦЕ ЧЕКА И ДО ПЕТ ГОДИНА 

На разним списковима у кардиохирургији: за катетеризацију, уградњу стента, бајпаса, вештачког залиска, дефибрилатора, графта, вештачког водича срца и коронарографију воде се укупно 7.800 пацијената. Највише је кандидата за коронарографију – 2.130 људи, од којих је 842 на листи у Клиничком центру Србије. Уградњу валвуле (залиска) чекају 1.544 пацијента, од којих чак 1.232 хоће да се оперише у Институту „Дедиње“, где ове захвате сад заказују за средину 2016. године. На листама чекања види се да нису сви кардиоваскуларни центри подједнако оптерећени, јер на катетеризацију у Сремској Каменици, рецимо, тренутно чекају 282, а у „Дедињу“, које овај захват заказује за октобар 2017 – 1.052 пацијента.

 За велике редове и дуго чекање у свим болницама имају идентична „оправдања“: ограничене капацитете, и по кадру, и по опреми, и по броју операционих сала.

– Што имамо више опреме, листе чекања су све дуже, и то недвосмислено показује да решење није само у набавкама, него да је организација у здравству, изгледа, изузетно лоша – каже Зорица Марковић, испред Удружења корисника здравствених услуга „Клуб здравље“. – Лицемерно је да се сад капитација (плаћање по пацијенту) уводи лекарима опште праксе, где нема загушења осим у административном делу, а нема капитације на секундарном нивоу здравства, где је „као нормално“ да се годинама чека.

И у РФЗО примећују да се из године у годину повећава број пружених услуга, и да је прилив пацијената све већи.

– Само за две врсте дијагностике: магнет и скенер, и операције у области кардиоваскуларне и ортопедске хирургије, за које постоје листе чекања, прошле године су нам установе фактурисале 508.215 услуга – речено је у понедељак „Новостима“ у РФЗО. – Реч је о укупно 384.527 пацијената, за које су испостављени рачуни за дијагностику и операције у вредности 2.155.509.622 динара.

Од дијагностике је најпроблематичнија магнетна резонанца. На укупно 19 апарата у државном здравству лане је урађено 76.934 прегледа, што значи да су неки од укупно 54.070 пацијената за ову дијагностичку методу прегледани и више пута. Тренутно је у реду за магнет 10.930 људи, а прегледи се сад заказују за прво тромесечје следеће године.

За скенер је три пута мања гужва, али ових апарата има много више него магнета: укупно 65. Преглед на скенеру тренутно чека 3.195 пацијената, и само неколико установа, међу којима су болнице у Суботици, Зрењанину, Панчеву, већ заказују прегледе за 2013. годину. Ред за скенер је прилично кратак ако се узме у обзир да су на овим апаратима лане, према подацима РФЗО, прегледана 317.024 пацијента, укупно 417.412 пута, што је касу здравственог осигурања коштало 1,6 милијарди динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уместо 350, сад 720 лекара захтева смену Kризног штаба

4.5 (2) Број потписника иницијативе Уједињени против ковида који траже оставку Kризног штаба за борбу …

Нова.рс: Конференције Кризног штаба нису потребне – ако ћете и даље да лажете

4.8 (5) Кад је ономад Кризни штаб почетком маја, пред укидање ванредног стања, укинуо и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend