Дачић: Нисам ја за музеј историје. Ниси, ниси. Ти си материјал за прдекану!

0
(0)

Гласао сам на председничким изборима 2012. године за Бориса Тадића, али је изгубио. Ја нисам за музеј историје, рекао је вечерас Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

„Ми сада оно што се договоримо нема дилеме да ли испуњавамо или не“, рекао је он у интервјуу за Б92 и нагласио да је највећи помак направљен у сфери спољне политике.

„У овој ситуацији трудили смо се да будемо кредибилан и предвидљив партнер, да јасно кажемо шта хоћемо и шта нећемо. У том смислу је разлика и тако је то вредновано. Србија више није тема на међународном плану“, рекао је Дачић.

На питање о томе зашто га премијер Вучић и председник Николић не воде на састанке Дачић каже да су се они раније договорили да свако диверсификује различите активности.

„Нема потребе да дуплирамо, ја учествујем на онима где је то неопходно, односно где је формат такав да мора да учествује министар спољних послова“, нагласио је Дачић.

Осим тога, он је истакао да са његове стране нема проблема са поверењем, као и да мисли да поверење није проблем ни председнику Николићу.

Србија треба да председава ОЕБС-ом

Ивица Дачић је навео да његово председавање ОЕБС-ом може да буде и терет, али и нешто добро за Србију.

„Ја сваког дана разговарам са европским министрима. У четвртак сам разговарам са немачким министром, у петак са руским и украјинским министрима спољних послова“, навео је он.

Дачић је, такође, нагласио да ОЕБС функционише на принципу сарадње и да је битно мишљење сваког.
„ОЕБС је организација која функционише на принципу консензуса. Није терет бавити се овим. Министар спољних послова се бави спољном политиком, гледано са тог аспекта сигурно не могу да се бавим унутрашњом политиком. Србија показује своју важност и тиме што ће у децембру организовати министарски састанак ОЕБС-а на којем ће учествовати око 70 министара спољних послова“, навео је Дачић.

Међутим, оно што је он навео као проблем јесте простор у којем ће се тај састанак одржати.

„Ми немамо простор за то. То не може да се одржи у Сава центру. Једино место је Арена. Ми више не размишљамо да ли је тај скуп добар за Србију већ размишљамо о простору“, нагласио је он.

Нисам крив што се у мом крају само учио руски

Ивица Дачић се осврнуо и на тврдње о томе да енглески језик представља проблем у међународним комуникацијама.
„Ја сам Министар спољних послова Србије. Ја говорим руски језик, нисам крив што се у мом крају учио само тај језик. Ја већ сада могу говоре да склапам на енглеском, али и кад одем у Русију ја имам преводиоца јер сам ја Министар спољних послова Србије“, навео је Дачић.

Дачић је навео да је споразум у Минску настао због тога што лидери нису знали у ком граду да се одржи састанак, а да то није могао да буде Београд због тога што он тада није био на челу ОЕБС-а.

„Улога Србије у ОЕБС-у је незамењива. Ниједан од тих договора више не може да буде донесен без моје сагласаности, тј. без сагласности Србије“, нагласио је Дачић.

Дачић је говорио и о могућности да Вук Јеремић постане генерални секретар УН и да би он могао да постане члан СПС-а.

„У децембру истиче мандат Бан Ки Муну, у другој половини наредне године би требало да се одрже нови избори. У последње време није било разговора о томе да Јеремић дође у СПС“, изјавио је он.

Спутник

фото: AP Photo/ Vadim Ghirda

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Дачић војне залихе оружја и муниције предавали приватницима за продају?! (видео)

4.9 (7) Питам Вучића и да ли је одлукама Владе, преко државног СДПР, са стокова …

Тепић: Дачић покушао да ме демантује у вези продаје оружја Ал Каиди, а заправо је оптужио Вучића да лаже

5 (2) Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић оценила је да је „пропалим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend