Дачићу, ми смо чистили што је наше!

Дачићу, ми смо чистили што је наше!

0
(0)

Челници више општина које су погођене поплавама одбацују критике премијера и министра полиције Ивице Дачића да је до поплава дошло због небриге локалне власти.

Први је још синоћ реаговао први човек Зајечара Саша Мирковић.

Председници општина Топличког округа данас кажу су да су претходни радови на уређењу водотокова из њихове надлежности допринели да штета од поплава буде мања, али и да је река Топлица која се излила и чије корито дуго није чишћено – у надлежности Републике.

„Река Топлица је проблем у нашој општини“, рекао је председник општине Куршумлија Родољуб Видић коментаришући оцене премијера Ивице Дачића да су локалне самоуправе биле неажурне у уређењу својих водотокова.

Он је додао да је и раније прозиван у јавности када је тражио да се чисте депоније. Видић наводи да се у Куршумлији пописују оштећења макадамских путева, а истовремено су и надлежне општинске службе у приправности како би реаговале у случају потребе и опасности од новог поплавног таласа.

Председник општине Прокупље Љубиша Ђурковић подсећа да је река Топлица републичка надлежност.

У Прокупљу је 70 породица збринуто, а половина од тог броја је евакуисано, у току је подела пакета, вода није за пиће, а на месном гробљу у Прокупљу оштећено је пет споменика, наводи Ђурковић.

Према његовим речима, у току су активности како би, у случају новог таласа, било заштићено ромско насеље.

Опет поплављена иста подручја као пре три године

Ивица Дачић је јуче изнео своје незадовољство што се понављају ситуације о угроженим подручјима од поплаве из 2011. године јер су сада опет поптуно иста подручја поново угрожена, што како је навео говори о небризи локалне самоуправе о стању заштите водотокова на својој територији.

Министри Расим Љајић, Никола Селаковић, Александар Антић и Велимир Илић обилазе поплављена подручја по Србији.

Председник општине Житорадја Горан Стојковић рекао је да се река полако повлачи и да се тренутно ради на испумпавању воде из подрума поплављених кућа.

„Да смо седели и ништа нисмо радили, штете би сада биле много веће“, каже Стојковић и подсећа да је у спортској хали у Житорађи смештено око 40 породица.

Према његовим речима, њихов највећи проблем у критичним тренуцима био је да те људе убеде да напусте своје куће. Комисија за процену штете на пољопривредном земљишту је на терену, а комисија за процену штете на објектима радиће од сутра, каже Стојковић.

Топлички крај обишли су министарка Славица Ђукић Дејановић и министар Драган Гламочић.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић са сарадницима је на сталном дежурству код села Витковац. Он није желео посебно да коментарише изјаву премијера, већ је само рекао да је у тој општини поплављено пољопривредно земљиште, да водостај стагнира и да је једна кућа поплављена.

У прекиду је пут Дражевац – Тешица у тој општини где у поподневним сатима очекују посету министра Гламочића.

Претходно је градоначелник Крушевца Братислав Гашић изјавио и да је Крушевац редовно чистио канале за шта је било издвојено око 40 милиона динара.

Ванредне мере укинуте у Трговишту, вода није за пиће у Пиртоу

Штаб за ванредне ситуације у Трговишту донео је одлуку да се укине ванредно стање у тој општини које је због опасности од поплава било на снази од ноћи 19.априла, изјавио је шеф штаба за ванредне ситуације у Трговишту Александар Настасовић. Трговиште је једина општина у Пчињском округу у којој је због опасности од поплава и клизишта било проглашено ванредно стање.

Настасовић је за агенцију Бета изјавио да у протекла два дана ниво реке Пчиње и поред пораста није угрозио стамбена насеља, али да је вода ушла у неколико ненастањених стамбених објеката у селима Козји До, Доња Трница и Ссаинце.

„Било је и одрона земље на висе путних праваца, Трговиште-Лесница као и на регионалном путу Давидовац-Трговиште-Радовница које су рашчисћавале екипе врањског Предузећа за путеве, тако да су у овом тренутку сви путни правци у општини проходни“, казао је Настасовић.

Додао је да се водостај Пчиње и њених притока смањио до уобичајеног нивоа за ово доба године.

У Пироту после обилних киша, мутноћа на изворишту „Крупац“ и у водоводној мрежи у делу Пирота званом „Тијабара“ је у опадању, али вода и даље не треба да се користи за пиће, рекао је директор предузећа „Водовод и канализација“ Зоран Николић.

Он је казао да ће ова препорука важити док Завод за јавно здравље Пирота не уради бактериолошке анализе воде.
„Мутноћа у води не прелази максимално прописане границе. У току дана су екипе нашег предузећа испирале водоводну мрежу у ‘Тијабари'“, рекао је Николић.

Градјани који живе у „Тијабари“ водом за пиће могу да се снабдевају са јавних чесама у граду – са две чесме које се налазе поред „Моста Љубави“, чесме „Краљица Наталија“ поред „Галантекса“ и чесме у центру града.

Становници дела града званог „Пазар“ се водом за пиће снабдевају са изворишта „Кавак“ и вода је потпуно исправна за пиће, речено је Бети у „Водоводу“.

 

Б92, Бета, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Драматично у Србији: Куће и путеви под водом, ванредна ситуација у осам општина (ФОТО, ВИДЕО)

Драматично у Србији: Куће и путеви под водом, ванредна ситуација у осам општина (ФОТО, ВИДЕО)

4 (1) Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација је на снази у осам општина, …

Србији прете поплаве, уведена дежурства на терену

Србији прете поплаве, уведена дежурства на терену

5 (1) У појединим деловима Србије уведена је ванредна одбрана од поплава, а због најаве …

2 Коментара

  1. Dačić je previše MOLITVIO kod Obame da bi znao situaciju u svom dvorištu!!!!

  2. Лопату у руке па на чишћење канала, лоповчино једна !

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend