ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!
фото: Танјуг

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5
(12)

Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији приоритети су нове Владе.

Унапређење бриге о мигрантима и обезбеђивање квалитетнијих услова њиховог боравка и заштите у Србији су приоритети Министарства у области управљања мигрантском кризом, оценила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић.

Тепавчевић је након састанка са шефицом представништва Високог комесаријата Организације УН за избеглице у Србији Франческом Бонели навела, да је подршка УНХЦР-а, дугогодишњег партнера Министарства, од великог значаја и због тога је неопходно њено континуирано унапређивање.

“У наредном периоду акценат сарадње биће на наставку подршке установама социјалне заштите у виду додатне старатељске заштите, стручне подршке у раду са децом и малолетницима без пратње у контексту мешовитих миграционих токова и интеграције оних који су добили међународну заштиту у Србији“, навела је Kисић Тепавчевић.

Шефица представништва УНХЦР-а Франческа Бонели захвалила је министарки на конструктивном дијалогу и изразила уверење да ће се сарадња са Министарством кретати узлазном путањом.

Бонели је иначе позната широј јавности по изјави на РТС да мигранти “наводно чине кривична дела у Србији” и да су велики проблем наше земље десничарске “теорије завере”.

Kисић Тепавчевић са шефицом канцеларије Међународне организације за миграције у Србији (ИОМ) Лидијом Марковић разговарала је о сарадњи у оквиру пројекта “Подршка ЕУ у управљању миграцијама у Србији – Унапређење прихватних капацитета, услуга социјалне заштите и приступа образовању” који је кључни аспект подршке систему социјалне заштите у раду са мигрантима.

У саопштењу је додато да у пројекту учествује 20 установа социјалне заштите у 17 општина у Србији.

Заштита деце и других рањивих категорија миграната у оквирима система социјалне заштите у наставку сарадње ће, како је речено на састанку, бити област којој се посвећује додатна пажња.

Такав приступ, наводе, биће заузет имајући у виду и да је подршка у директној вези са испуњавањем мерила из Акционог плана за Преговарачка поглавља 23 – правосуђе и основна права и 24 – правда, слобода и безбедност у процесу приступања Србије ЕУ.

Марковић је истакла да би обезбеђивању квалитетније бриге о мигрантима који бораве у Србији допринело усавршавање запослених у систему социјалне заштите кроз тренинге и обуке за рад са том специфичном популацијом.

На састанку је договорен наставак заједничког рада на спровођењу пројеката у циљу обезбеђивања подршке систему социјалне заштите у раду са избегличком/мигрантском популацијом, са посебним акцентом на заштити и бризи о деци, малолетницима без пратње родитеља или старатеља, затим жртвама трговине људима, жртвама сексуалног, породичног, родно заснованог и других облика насиља.

News Srbija

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

4.3 (11) * Србија је за Британце најважнија земља овог простора. Она је, у ствари, срце Балкана и …

Милан Думановић: Новац од продаје дроге у Србији деле СНС и БИА

Милан Думановић: Новац од продаје дроге у Србији деле СНС и БИА

5 (6) Бивши припадник Одељења за тајно праћење МУП-а Милан Думановић изнео је вечерас озбиљне …

7 Коментара

 1. Integraciju migranata ćemo prepustiti tebi, sisićka. Zadji u njihove kampove tako izblajhana, sisata i guzata, pa ćeš ih vrlo brzo integrisati. Samo nikako nemoj odustati. Čak i ako poneko od njih bude malo grublji… Šta ćeš, svako ima svoj stil… integracije.

  Kravo glupa, misliš da ćeš ovakvim glupim ispadima zaštititi tu vreću govana koja vam je svima „šef“ od odijuma javnosti. Sa njim je gotovo. Njega više ništa ne može spasti.

 2. А зашто се Кисићка не врати у Босну да тамо интегрише муџахедине?

 3. Ona je primer uspešne integracije migranata.

 4. a sto ih ne vodis u bosnu indijanko, odvratna i prodajna kobilo, mogla bi te bar trojca uzjasiti pa ih mozes odneti do tvojih vukojebina.
  Ovo je bila i ostace zemlja Srbina.

 5. Ko nije pogledao nek pogleda snimak unistenja kuce u banatu nasih ljudi, migranti su dolazili vise puta i svaki put je vise unistavali, zaklali psa na stolu i ispekli ga i pojeli, ma uzas, i te ljude Kisic hoce da integrise. Nek ih gospodza vodi svojoj kuci i nek ih uci kako se ponasa u tudjoj zemlji. Ovi zasluzuju da kad te napadnu naravno treba da se branimo. U Sidu silovali psa na lancu u dvoristu. Aman pa kakvi su to ljudi. Nas narod treba da bude spreman da se brani jer sad su psi a sutra nasa deca.

 6. o cestita sestro Srbkinjo, svak sa onim ko mu najblizi, isti istom pripada, ker sa kerom, bosanac s bosancom maloimnim a cigojner kobila sa sa vratolomcem koji je jasi dok oboje vrat ne polomi il ne nalete na kolac il buzdovan junacki.

 7. Je li, sisićka, jesi li u medjuvremenu integrisala nekog migranta? Šta, nisi? Ne da ti andjelko? Ma nemoj ti njega ni da pitaš, nego kad on zaspi, a ti klis u migrantski kamp, pa lepo namestiš ta šupkolika usta, isprsiš se i zaokreneš da vide klijenti šta je prava guzica, pa da vidiš provoda. Lepo njima, lepo tebi (ti ionako nisi mnogo izbirljiva). Integracija na nivou.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend