Давос 2014: Да ли глобализација умире?

Давос 2014: Да ли глобализација умире?

Глобални лидери нису умели да изведу свет из финансијске кризе 2008, па је шест година касније човечанствомпред деценијом нових, међусобно повезаних и претећих ризика.

То је суштина посланице Клауса Шваба, оснивача и извршног директора Светског економског форума(СЕФ) пред овогодишње 44. окупљање политичке и пословне елите у Давосу.

„Наши животи мењају се незабележеном брзином. Трансформација доноси ванредне прилике, али и нове системске глобалне ризике који не поштују националне границе“, пише Шваб у уводу студије „Глобални ризици 2014” која ће се 22–25. јануара наћи пред учесницима форума у ексклузивном швајцарском зимовалишту.

Иако привреде развијеног света полако излазе из кризе, неки структурални проблеми нису решени. Знатан део људи је, посебно младих, без посла. Имовинске разлике се увећавају изазивајући социјалне тензије.

Да би се разумели новонарасли изазови и одлучујућа улогу млађих генерација у суочавању са ризицима, свету су неопходни нови концептуални модели који превазилазе шаблоне важећег међународног поретка, закључује Шваб.

После вишемесечне анкете 700 лидера светског бизниса и политике, Форум је сачинио листу 31 глобалног ризика и позвао 2.633 учесника на дебату под насловом: „Прекомпоновање света: последице по друштво, политику и бизнис”.

Све оштрији јаз између богатих и сиромашних и пратећи немири од Тајланда до Бразила, представљају најозбиљнији глобални ризик у 2014, оценила је Џенифер Бланк, главни економиста СЕФ-а.

Пристизање „изгубљене генерације” младих на тржиште рада и на друштвено-политичку сцену, оних који осећају да су лишени будућности, може довести до растакања друштвеног ткива широм света. То је нешто што утиче на све, сматра Бланкова.

Млади широм света тренутно су у наметнутом процепу. На Западу генерације завршавају скупе и депласиране школе и колеџе, све уз  велике трошкове и погрешне вештине. У земљама у развоју две трећине младих није у прилици да оствари свој образовни и економски потенцијал, наводи студије СЕФ-а.

Фискална криза водећих економија, означена у студији СЕФ-а као главни глобални ризик у 2014, отвара простор националном протекционизму и даљој регионализацији света.

„Глобализација је замрла”, упозорава пред скуп у Давосу Чарлс Колинс, бивши помоћних америчког државног секретара за финансије задужен за међународне финансије.

Више од 40 шефова држава и премијера већ је најавило учешће на овогодишњемФоруму чији ће се званични програм – на око 250 трибина и округлих столова – позабавити спектром тема: од будућег статуса сиријских избеглица и развојног модела Кине, до профила света са девет милијарди становника 2050.

 
Тања Вујић
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

TEХЕРАН Нестала струја у граду, народ бесан у мраку виче „Доле диктатор“ (видео)

TEХЕРАН Нестала струја у граду, народ бесан у мраку виче „Доле диктатор“ (видео)

Ово није први пут последњих неколико месеци да престоницу Ирана задеси тотални колапс електричне енергије. …

Видовдански етос у времену глобализације

Видовдански етос у времену глобализације

Често имамо прилику да чујемо констатацију да је време у коме живимо тешко. То није у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *