Делегација ЕУ у Црној Гори: Истражити тајне уговоре о имовини Ђукановића из "Пандориних папира"

Делегација ЕУ у Црној Гори: Истражити тајне уговоре о имовини Ђукановића из “Пандориних папира”

Делегација Европске уније (ЕУ) у Црној Гори поручила је да очекује да надлежни државни органи адекватно истраже наводе из афере “Пандора папири”, према којима су председник Црне Горе Мило Ђукановић и његов син Блажо склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином.

”Очекујемо да ови недавни наводи, као и сви други наводи који се тичу корупције или могућег избегавања плаћања пореза, буду адекватно истражени од надлежних националних органа”, рекли су “Вијестима” из Делегације ЕУ.
Они су подсетили да ће предстојећи годишњи извештај Европске комисије, који ће ускоро бити објављен, садржати оцену укупног стања у области владавине права у Црној Гори.

Из Амбасаде САД, за “Вијести” су рекли да нису у могућности да коментаришу случајеве конкретних појединаца поменутих у “Пандора документима”, али подсећају да је председник Џозеф Бајден објавио меморандум којим је установио да је борба против корупције кључни интерес националне безбедности.

”У складу са тим меморандумом, Влада САД је појачала напоре у сузбијању нелегалних и нетранспарентних финансијских трансакција у земљи и иностранству, укључујући смањење офшор финансијских тајни, снажну примену савезног закона који захтева од америчких фирми да пријављују стварног власника Министарству финансија и, према потреби, идентификовање потреба за новим реформама. Председник Бајден се, такође, обавезао да ће радити са партнерима и савезницима на решавању питања као што су злоупотреба фиктивних фирми и прање новца путем трансакција некретнинама”, рекли су из Амбасаде за „Вијести“.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама под називом “Пандора папири”, објавила да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године потписали тајне уговоре о управљању својом имовином, скривајући се иза, како су навели, компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара.

Вијести, Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Данас у нашој цркви владају завере, издаје, сплетке, корупција, примитивизам, политика и најгори мрак

Данас у нашој цркви владају завере, издаје, сплетке, корупција, примитивизам, политика и најгори мрак

Мада је СПЦ једна од темељних духовних стожера свих Срба, ово време у коме живимо, …

У „Пандориним папирима“ тајни рачун Игора Исаиловића, адвоката Синише Малог

У „Пандориним папирима“ тајни рачун Игора Исаиловића, адвоката Синише Малог

Контроверзни београдски адвокат Игор Исаиловић, пријатељ и сарадник министра Синише Малог и премијерке Ане Брнабић, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *