Хроника

Процват “Асека” у ери Брнабића – За пет година од државе добили 41 милион евра

Мултинационална компанија “Асеко” у којој је брат премијерке Ане Брнабић један од директора, добила је још један посао у јавном сектору чија је вредност скоро 90 милиона динара. Од када послују са државом, што коинцидира са доласком Брнабићеве на премијерску функцију функцију, приходи Асека су се само од послова у јавном сектору увећали за више од 40 милиона евра.

Овај пут, реч је о тендеру који је расписало Министарство финансија за послове надоградње БУС сервиса. Према тендерској документацији, ради се о “надоградњи платформе за интеграцију сервиса између организација који достављају податке Министарству или податке захтевају од Министарства са посебним освртом на Информационе посреднике”. Укупна вредност уговора је 89,2 милиона динара, а поред Асека у послу ће учествовати и Информатика а.д..

Овим, Асеко је само наставио “сретни низ” од 2016. године од када је кроз пословање са државним институцијама и предузећима приходовала је више од 41 милион евра.

На већини државних тендера Асеко се покаже као “најбољи” понуђач, са цифром која је увек довољно нижа од конкурентне. Тако је и у овом случају конкурентна фирма АИГО БС своју услугу проценила за око 400.000 динара више од Асекових понуђених 89,2 милиона.

Информацију да компанији у којој је Игор Брнабић директор ствари “одвећ добро” иду од како му је рођена сестра постала премијерка Србије, прва је у јавност изнела Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде.

Тепићева је тада обелоданила уговор од 1, 5 милиона евра између владине Канцеларије за ИТ, коју је лично основала премијерка и фирме у којој је њен брат директор.

Убрзо се отворио читав низ уговора из којих се видело да је Асеко је од 2016. пословао и са Електропвиредом Србије, Националном службом за запошљавање, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Поштом Србије, РФЗО, АПР … и многим другим државним и јавним институцијама.

Према познаваоцима услуга које Асеко пружа, ово свакако није једина фирма у Србији која поседује стручност и квалитет какви су тражени у владиним тендерима.

“Србија има врло развијену ИТ индустрију и многе мање домаће ИТ компаније би могле да одговоре на захтеве који су расписани у тим набавкама. Међутим, већина нас у старту зна да се овакви послови не добијају знањем и квалитетом.

Они су већ унапред договорени, зна се ко их добија и потпуно је бесмислено чак и пријављивати се на владине тендере”, каже за Нова.рс Марко Старчевић, програмер који је управо и из овог разлога своју ИТ фирму пребацио у иностранство.

Овакво истискивање конкуренције је управо оно што ова држава, према речима Драгана Добрашиновића, председника Топличког центра за демократију, и жели да имплементира као легитимни вид пословања.

„Од 100 највећих набавки у Србији у 2020., у 75 је био само један понуђач, у наредних 18 је два, а у свега 7 више од два. И то је ново правило игре пословања у Србији: да се конкуренција протерује. Цела идеја власти и јесте да се “зацементира” овај начин рада”, каже Добрашиновић, напомињући да “конкуренција ћути јер нема снаге да се бори”, али и да би их евентуалне притужбе на овакве поступке државе “скупо коштале”.

„Ниједна инситуција која би могла да донесе правду у њиховом поступку једноставно неће бити на њиховој страни, а навалиће себи на врат извршну власт, што значи директан губитак у свим будућим поступцима јавне набавке, уколико их уопште и буде, односно ако буду у прилици да конкуришу за било шта”, каже Добрашиновић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!