fbpx
Насловна / Наука и Технологија / Делимично материја, делимично светло: Новооткривене хибридне честице отварају врата узбудљивој новој технологији

Делимично материја, делимично светло: Новооткривене хибридне честице отварају врата узбудљивој новој технологији

5
(2)

Научници су успели да створе „хибридне“ честице из фотона и атома, правећи светло које се понаша као материја. Пробој би могао да доведе до револуционарних нових изума, као што су „неукротиве“ квантне комуникације.

Физичари са Универзитета у Чикагу створили су ове „хибридне честице“ тако што су се „фотони понашали више као честице које чине материју“, наводи „Сајенс алерт“. У компликованом процесу, истраживачи су научили како променити „отисак прста“ честице мењајући њене електроне помоћу ласера. Ово мења начин на који се честице понашају на молекуларном нивоу.

„Да би се фотони сударили један са другим, користимо атоме као посреднике“, рекао је водећи истраживач Логан Кларк.

Познати у научној терминологији као „поларитони“, ове хибридне честице су описане као нека врста „магичне прашине“. Оне имају квалитете и атомских и лаких честица, што им омогућава да се брзо крећу кроз простор.

Нове честице пружају могућност узбудљивих нових технологија и великих корака у унапређивању постојећих. На пример, брзина рачунара могла би се значајно повећати, док би „сигурне методе квантне комуникације“ могле довести до револуције у енкрипцији.

„Наш наредни посао, међутим, ће бити употреба ових сударајућих фотона за прављење тополошких `флуида` светлости“, рекао је Кларк. „То је изузетно узбудљиво.“

Истраживачи већ годинама раде на поларитонима. Налази су објављени у издању часописа „Нејчр“ од 3. јула, британском рецензираном академском часопису основаном 1869. године.

Извор: Восток / РТ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Академска заједница петицијом захтева опозив Зукорлића

АКАДЕМИК Душан Теодоровић, професор Саобраћајног факултета у Београду, и проф. др Љиљана Мијатовић, са Универзитета …

И скандал и конфликт интереса – има ли краја понижавању наше интелектуалне и научне заједнице

Лидер Бошњачке демократске заједнице Мухарем Зукорлић изабран је пре неколико дана за председника скупштинског Одбора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *