четвртак , 24 септембра 2020

Делимично материја, делимично светло: Новооткривене хибридне честице отварају врата узбудљивој новој технологији

5
(3)

Научници су успели да створе „хибридне“ честице из фотона и атома, правећи светло које се понаша као материја. Пробој би могао да доведе до револуционарних нових изума, као што су „неукротиве“ квантне комуникације.

Физичари са Универзитета у Чикагу створили су ове „хибридне честице“ тако што су се „фотони понашали више као честице које чине материју“, наводи „Сајенс алерт“. У компликованом процесу, истраживачи су научили како променити „отисак прста“ честице мењајући њене електроне помоћу ласера. Ово мења начин на који се честице понашају на молекуларном нивоу.

„Да би се фотони сударили један са другим, користимо атоме као посреднике“, рекао је водећи истраживач Логан Кларк.

Познати у научној терминологији као „поларитони“, ове хибридне честице су описане као нека врста „магичне прашине“. Оне имају квалитете и атомских и лаких честица, што им омогућава да се брзо крећу кроз простор.

Нове честице пружају могућност узбудљивих нових технологија и великих корака у унапређивању постојећих. На пример, брзина рачунара могла би се значајно повећати, док би „сигурне методе квантне комуникације“ могле довести до револуције у енкрипцији.

„Наш наредни посао, међутим, ће бити употреба ових сударајућих фотона за прављење тополошких `флуида` светлости“, рекао је Кларк. „То је изузетно узбудљиво.“

Истраживачи већ годинама раде на поларитонима. Налази су објављени у издању часописа „Нејчр“ од 3. јула, британском рецензираном академском часопису основаном 1869. године.

Извор: Восток / РТ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српски научници у раљама беспарице

0 (0) Наука је будућност која не може одмах да се исплати, што је и …

Ешер између науке и уметности

0 (0) Проучавајући уметнички опус холандског графичара Мориса К. Ешера (1898‒1972), откривамо у његовим радовима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *