Депеше Викиликса потврђују „заверу“ Хага

0
(0)

Дански дневник „Информатион“ пише да све указује на то да америчка дипломатска преписка коју је раније објавио „Викиликс“ потврђује тврдње данског судије Фредерика Хархофа да је председник Хашког трибунала Теодор Мерон помагао циљеве америчке администрације при ослобађању високорангираних осумњичених.

Лист подсећа да је судија Хархоф током прошле недеље у писму упућеном његовим колегама и информацији објављеној у данским медијима изнео тврдњу да је Мерон вршио притисак на судије да ослободе водеће хрватске и српске официре.

Све указује на то да преписка у депеши америчког Стејт департмента из Хага, које је објавио Викиликс“, подржава његове тврдње, укључујући и документ из 2003. године када је документован састанак између Мерона и неименованог америчког амбасадора.

Током састанка Мерон се наводно залагао код америчке владе да гласа за окончање мандата тадашњег главног тужиоца Трибунала Карле дел Понте, описујући је као „првенствено, медијску особу, која је углавном заинтересована за свој легат“.

У депеши се наводи да је Мерон од америчке владе тражио да буде против обнове мандата Дел Понтеовој и изразио је резервисаност у једногодишње продужење њеног мандата.

Критике данског судије Хархофа и дела његових колега уследиле су после ослобађајућих пресуда Јовици Станишићу и Франку Симатовићу. Они тврде да су ове пресуде, баш као и оне изречене раније хрватском генералу Анту Готовини и српском генералу Момчилу Перишићу, уследиле под притиском запада, пре свега САД.

У свим случајевима, актери су ослобођени кривице за „удружени злочиначки подухват“, који до установљења Хашког трибунала није ни постојао као правна категорија.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

Један коментар

  1. Од самог почетка рада тог суда велики број грађана је знао да је то суд који је оформљен само ради суђења Србима, што се показало тачним ово тим пре што су у том суду Срби осуђени на преко 1.000

    годишњу тамницу, Хрватски генерали ослобођени као и шиптари. И зато се треба под хотно преиспитати целокупан рад тог суда и све досадашње оптужбе и пресуде Србима као и ослобађајуће пресуде Хрватским генералима и шиптарима. И све тако осуђене Србе одмах ослободити свих оптужби и пустити их на слободу и накнадити им све.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend