ДЕПОНИЈА СМЕЋА ПОРЕД ЖИЧЕ? Скандалозан нацрт Просторног републичког плана

ДЕПОНИЈА СМЕЋА ПОРЕД ЖИЧЕ? Скандалозан нацрт Просторног републичког плана

5
(2)

РЕФЕРЕНТНА мапа Заштите животне средине и управљања отпадом (4б) у оквиру нацрта Просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године, према којој ће будућа регионална депонија на територији Краљева бити, наводно, изграђена на локацији између средњовековног манастира Жиче и оближње Матарушке Бање, узбуркала је духове у граду на Ибру.

За кратко време на друштвеним мрежама појавили су се многобројни коментари и поруке огорчених Краљевчана који су јасно и гласно поручили да неће дозволити изградњу депоније или било чега сличног у близини средњовековне задужбине Немањића.

– Депонија не сме крај светиње! Не дозвољавамо ово лудило! Хитно петиција против срамоте – само су неки од многобројних коментара на друштвеним мрежама.

На спорној мапи Заштите животне средине и управљања отпадом заиста је уцртана ознака (црни кружић у црвеном троуглу) за регионалну депонију, између Жиче и Матарушке Бање, али се у самом тексту Просторног плана, у делу „2.5.5.2. Управљање отпадом“, нигде не прецизира локација где ће она бити изграђена. Краљево се уз још 16 градова само помиње као територија на којој је планирана регионална депонија на подручјима са најмање 250.000 становника.

– Претпостављам и верујем да је на мапи та ознака за регионалну депонију само непрецизно уцртана на локацији у близини Жиче. Наравно, недоумицу је изазвало и то што у тексту Просторног плана није прецизно срочено појашњење. За регионалну депонију у близини Жиче апсолутно не постоји никаква градска одлука, нити је та локација уопште било када и разматрана – каже Александар Несторовић, директор Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта у Краљеву.

Према његовим речима, изградња регионалне депоније решила би проблем управљања отпадом и у Краљеву, али и у околним градовима и општинама. Тренутно је у поступку анализа и израда елабората о томе да ли локација у атару села Витановац, удаљеног око 20 километара од манастира Жиче и 12 километара од Краљева, испуњава све неопходне услове.

– То обављају стручњаци једне француске фирме и тек када добијемо све податке и анализе моћи ћемо да кажемо да ли ће се депонија градити у атару Витановца – додаје Несторовић. – У складу са тим моћи ћемо потом да приступимо изради планских докумената, урбанистичких пројеката са идејним решењем, као и покренути поступак за добијање дозволе.

НА ЈАВНОМ УВИДУ ДО 5. МАЈА

МИНИСТАРСТВО грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре огласило је јавни увид у нацрт Просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године и Извештај о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину, од 5. априла до 5. маја ове године. Нацрт са референтним картама у аналогном формату биће изложен сваког радног дана у седиштима управних округа, као и на интернет страници Министарства и локалних самоуправа. Све примедбе у писаној форми могу се доставити уобичајеном или електронском поштом, а место, време и начин одржавања јавне седнице Комисије за јавни увид биће накнадно утврђен у складу са епидемиолошком ситуацијом.

ГРАДСКА ДЕПОНИЈА ИМА КАПАЦИТЕТ ЗА ЈОШ 6-7 МЕСЕЦИ

ПОСТОЈЕЋА градска депонија у Краљеву је пред затварањем јер има капацитет за још шест-седам месеци, а у плану је изградња привремене која би решила проблем за неколико наредних година.

– Она би се градила уз постојећу и била би привременог карактера – појашњава директор ЈП за уређивање грађевинског земљишта. – Тако бисмо решили проблем док регионална депонија не буде у функцији.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бор: Десетине радника се отровало олово-оксидомдок су узимали узорке за Зиђин

Бор: Десетине радника се отровало олово-оксидомдок су узимали узорке за Зиђин

0 (0) Десетина радника у Институту за рударство и металургију у Бору који раде на …

Нови Сад: ИЗГУБИЛИ ИЗБОРЕ за савете МС, Вучевић тражио од Вучића да поништи резултат

Нови Сад: ИЗГУБИЛИ ИЗБОРЕ за савете МС, Вучевић тражио од Вучића да поништи резултат

5 (5) Председник Србије, Александар Вучић, рекао је претходне вечери, гостујући на телевизији Пинк, да …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend