Деспотовац: ГМО још на њивама

0
(0)

ДЕСПОТОВАЦ – Удружење пољопривредника из Деспотовца и околине потписало је отворено писмо које ће послати премијеру Александру Вучићу са апелом да својим ауторитетом утиче на то да се Закон о генетички модификованим организмима доследно примењује и спроводи. Скупштина општине Деспотовац је лане донела декларацију којом се обавезала да на својој територији неће дозволити узгајање ГМО и у том смислу предузима све да се пољопривредници обавесте и едукују на предавањима.

У Србији је истоветну декларацију, до сада, потписало 40 општина. Деспотовчани ће се до краја године заложити и за одржавање заједничког округлог стола, који би за циљ имао подизање свести о овом проблему на републичком нивоу. Идеја за отворено писмо, како каже Слободан Стојановић, помоћник председника општине Деспотовац и председник удружења “Плава шљива”, јавила се после текста у “Новостима” о генетички модификованим производима који се пласирају на наше тржиште.

– Рађена су истраживања на животињама, која показују штетан ефекат. Код нас се “провлачи” много производа штетних за здравље људи, а у Војводини се, рецимо, узгаја генетички модификована соја на неколико стотина хектара. Многе земље ЕУ су забраниле промет ГМО и не видимо зашто бисмо ми то морали да толеришемо – рекао је Стојановић за “Новости”.

Потписници отвореног писма су удружења пољопривредника “Плава шљива”, “Нектар”, “Агнус”, “Велес”, “Ресавка” из Деспотовца, “Бељаница” из Миливе, “Горња Ресава” из Дворишта, “Златне руке Ресаве” из Стењевца, “Стари вез” из Плажана и “Ресавчанке” из Ресавице.

 

J.Ћирић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корак по корак: Отвара ли Србија врата за ГМО

0 (0) Чињеница да предложене измене закона о безбедности хране уводе нову категорију — генетички …

Погледајте како се Александар Вучић залаже за масовно тровање српског народа (видео)

1 (1) Не само да хоће да нам развали државу и да јој онемогући било …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *