fbpx

Девизне резерве смањене за 400 милиона евра

0
(0)

Београд — Девизне резерве НБС на крају јануара износиле су 10,49 милијарди евра, што је за око 400 милиона евра мање него на крају 2012. године, саопштила је данас НБС.

Износ девизних резерви обезбедјује покривеност новчане масе (М1) од 420 одсто и покривеност око седам месеци увоза робе и услуга.

Централна банка је навела да је највећи прилив девиза у јануару био по основу продаје државних хартија од вредности деноминованих у еврима на домаћем финансијском тржишту, у износу од 100,9 милиона евра. 

Прошлог месеца је највећи одлив из девизних резерви био по основу повлачења више издвојене девизне обавезне резерве банака у нето износу од 230,7 милиона евра. 

Девизне резерве трошене су и за исплату доспелих државних хартија од вредности деноминованих у еврима у износу од 149,7 милиона евра и за измиривања обавеза према инокредиторима у вредности 26,2 милиона евра. 

Нето девизне резерве, односно резерве умањене за девизе банака по основу обавезне резерве, као и за средства повучена од Медјународног монетарног фонда (ММФ), на крају јануара износиле су 6,47 милијарди вра. 

Обим трговине девизама на медјубанкарском девизном тржишту у јануару је износио 1,16 милијарди евра и био је за 112 милиона евра мањи него у претходном месецу. 

У јануару је динар ојачао 1,9 одсто односу на евро, а НБС је интервенисала на медјубанкарском девизном тржишту куповином пет милиона евра да би ублажила претерану дневну осцилацију курса, саопштила је НБС.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

“Пад БДП Србије у другом кварталу највеће смањење производње од 1999. године”

5 (1) Србија је под утицајем здравствене кризе у другом кварталу ове године, према прелиминарним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *