"Смањење дуга краткорочна појава"

„Смањење дуга краткорочна појава“

0
(0)

Београд — Охрабрујућа је да се Србија раздужила за 125 мил. € али је тај резултат краткорочна појава, јер није последица промена у реалном сектору, оцењују економисти.

Професор Љубодраг Савић је рекао да на основу те охрабрујуће информације не би требало изводити неки дугорочнији закључак – да је Србија пронашла начин, односно модел како да значајније смањи јавни дуг, односно његово учешће у бруто домаћем производу.

„Да би се то заиста десило, мора се много озбиљније порадити, пре свега, на расту запослености, производње и извоза и тек ако би, као последица тога, дошло до смањења јавног дуга, онда би то могло да се оцени као задовољавајућа тенденција“, истакао је Савић. 

Он је казао да је, према његовом мишљењу, ту реч о томе да је Србија успела, захваљујући чињеници да је цена капитала на медјународном тржишту знатно нижа него пре годину дана, да неке раније кредите који су били неповољни, замени повољнијим.

Савић је навео да је на позитиван резултат могло да утиче и издавање еврообвезница. 

„Пре свега је последица тога, а не неких промена у реалном сектору, што би било заиста добро када би се десило“, нагласио је Савић. 

Професора Љубомира Маџара изненадила је вест да се смањио дефицит и јавни дуг.

„То био могао да буде резултат извесног неплаћања или неких одгадјања извесних обавеза, јер буџетске обавезе су, ипак, довољно велике да искључују један такав повољан исход“, рекао је Маџар.
Он је казао да је његова претпоставка да је позитивним показатељима „допринела једна техничка неусаглашеност и извесно одлагање неких исплата, што може за кратко време да се обезбеди“. 

Али на дужи рок, уз тако велике буџетске обавезе, за које знамо да су огромне и које подразумевају велики дефицит на дуги рок, то није могуће и не би ме изненадило ако би већ следећег месеца резултат био дијаметрално супротан.

Министарство финансија и привреде је саопштило да је јавни дуг земље смањен на 17,55 милијарди евра.Имајући у виду да је држава у јануару отплатила знатно више кредита из прошлости, него што је узела нових зајмова, стање јавног дуга на крају месеца је смањено на ниво испод оног који је забележен у новембру прошле године, наведено је у саопштењу. 

Економисти, међутим сматрају да је ово смањење дуга краткорочна појава, јер није последица промена у реалном сектору.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

3.9 (7) Kако би „закрпила“ буџетски дефицит од 3,6 и вратила пристижућих четири милијарде евра …

Вучић: Поносан сам што нам фрижидери нису празни и што деци нећемо оставити дугове

Вучић: Поносан сам што нам фрижидери нису празни и што деци нећемо оставити дугове

5 (3) Не можете више да причате приче „е празни су нам фрижидери“ поручио је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend