понедељак , 21 септембра 2020

Динар иде на 120

0
(0)

ДОМАЋА валута све више клизи и ближи се нивоу од 118 динара, што је била граница планирана за крај септембра. Динар слаби јер инвеститори одустају од куповине наших обвезница, али и зато што директних страних улагања – нема.

Нашу монету додатно урушава и најављена одлука америчких монетарних власти да повећају своју референтну каматну стопу.

– Због такве одлуке, страни инвеститори смањују инвестирање или се повлаче из дужничких хартија од вредности земаља централноисточне Европе и враћају се на основно, мање ризично, тржиште – кажу аналитичари Рајфајзен банке. – Наравно, поред спољних, на слабљење динара утичу и унутрашњи фактори, нарочито растући фискални ризици који су последица одлагања спровођења реформи у јавном сектору.

Аналитичари процењују да ће удари потрајати и да ће наша монета и даље слабити.

– Треба очекивати да ће динар прећи границу од 118 до 119 динара, можда и пре почетка октобра – каже Бранко Живановић, професор на Београдској банкарској академији. – Темпо промене курса и ниво ангажованих девизних резерви у циљу „одбране“ динара указују на могућност да крај године дочекамо у распону 119 до 120 динара за један евро.

На брже слабљење динара, према мишљењу Живановића, утицало је и то што смо се мање задуживали у иностранству, па значајнијег прилива девиза није било. Скромне интервенције НБС од 70 милиона евра за два месеца, само успорава раст евра, али га не зауставља.

– Да би се курс задржао на нивоу од 118 до 119, потребни су адекватан ребаланс буџета и склапање одговарајућег аранжмана са ММФ – каже Живановић. 

ОДРЖАВАМО СТАБИЛНОСТ

– Народна банка Србије ће наставити да одржава стабилност у сваком смислу, и ценовну и макроекономску и извесност у пословању привреде – наводе у централној банци. Од почетка августа, интервенисали смо продајом 40 милиона евра, ради смањења прекомерних краткорочних осцилација девизног курса. При томе, Народна банка Србије, не циља ниједан ниво девизног курса, већ реагује на страни продаје или на страни куповине девиза у случају привремених шокова, водећи рачуна о одржавању ценовне и финансијске стабилности.

 

С. МОРАВЧЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спољно-трговински дефицит ове године иде преко 5,000,000,000 €

0 (0) Српску привреду последњих годину и по дана карактерише јачање динара у односу на …

Напредне економске убице продају и Хидротехнику – за 50% процењене вредности

0 (0) Министарство привреде објавило је тендер за продају 70 одсто капитала београдског предузећа Хидротехника-хидроенергетика …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *