Држ се Цицо чврстог курса!

Држ се Цицо чврстог курса!

0
(0)

Курс динара ће и у 2019. години бити стабилан, каже за Танјуг гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

Табаковић своја очекивања о стабилном динару и инфлацији темељи на чињеници да су у претходном петогодишњем периоду, и домаћа валута и инфлација, мировали, преноси Танјуг.

„Обећавам да ће Народна банка учинити све да он (динар) буде стабилан какав је и био”, поручује гувернер и додаје да ће инфлација остати ниска у оквирима који су зацртани.

„Стабилан динар и његов однос према евру, као референтној валути, говори о томе да је НБС заиста учинила све да грађани могу да планирају своје животе, да привредници могу да планирају своју активност”.

Табаковић објашњава да када је национална валута јака, а инфлација у границама циљаних оквира, позитивни ефекти тога се осете како у џеповима грађана тако и привреде.

„У позитивном финансијском резултату сваког од нас појединачно, значајна ставка су стабилан курс, али и нижи трошкови финансирања од државе преко привреде до грађана који имају кредите у било којој валути”, каже Табаковић.

Купујемо злато, 20 тона резерви у трезору

Народна банка Србије има више од 20 тона девизних резерви злата у трезору, изјавила је данас гувернер Јоргованка Табаковић. Она је гостујући на ТВ Прва на питање да ли ће послушати председника Србије који је сугерисао да НБС треба да купује злато одговорила: „Наравно”, и додала да НБС то већ чини, истичући да је важна сигурност, преноси Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић истакао је претходних дана да постоји опасност од нове економске кризе, крајем следеће или 2020. године, и да Србија на то не може много да утиче, али може да се припреми да би лакше „примали ударце”.

Рекао је да ће се Србија зато оријентисати на повећање девизних резерви, али и резерви злата, и да је гувернерки Јоргованки Табаковић рекао да полако купује злато, „јер када буде криза у свету, злато је најскупље”.

Табаковић је гостујући на ТВ Прва рекла и да је ова година несумњиво била једна од економски најбољих и да је када се почињало са тешким реформама истичала да је стрпљење најважније.

Такође је истакла да је важна штедња и рационална потрошња.

„Не данас, не 2018. за 2019. вец је то животни мото одговорног цовека. Људи су изгубили стпљење, хоцемо све одмах и не питамо за цену”, рекла је она.

Гувернер НБС је рекла и да је динар ојацао за 0,2 одсто.

Упитана о томе што је динар од стране „Блумберга” проглашен другом најјацом валутом у свету за ову годину, она је указала да као валута има најбоље перформансе и да је сталбилност била један од критеријума.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

5 (1) Банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, али …

Мораторијум на отплату кредита ступио на снагу, нема принудне наплате

Мораторијум на отплату кредита ступио на снагу, нема принудне наплате

4.6 (5) Народна банка Србије јуче је прописала мораторијум на отплату кредита који је обавезујући …

6 Коментара

 1. Iako je otkriveno da na listi Bloomberg nije srpski dinar druga po jačini valuta u svetu guvernerka i dalje obmanjuje narod.

 2. Bez stida i srama, nit’ obraza, nit’ karaktera, katastrofa!
  A sta ocekivati od seljoberke, kalasture i drolje?

 3. bosanski gurbeti i ovi arnautski smradovi, razume se vodji podani, opustosice ovu zemlju pa ce dovesti kozojebce sa kalasnjikovima da nas dokrajce a njih brane. — mirno se ovo nece resiti

 4. „Упитана о томе што је динар од стране „Блумберга” проглашен другом најјацом валутом у свету за ову годину, она је указала да као валута има најбоље перформансе и да је сталбилност била један од критеријума.“

  Koliko znam, ova gospoja ima diplomu magistra, ako već nije nabavila i doktorski papir, a tako lupeta ko da nema ni osam razreda.
  Kaže da je dinar druga najjača valuta na svetu.Kad to rekoh mojoj babi Simani, koja nema ni jednog razreda škole, ona me zapita:
  „A kolika je bosanska marka, makedonski denar, kuna,…?“
  Kad je videla da je narod saznao da se radi o Bahreinskom dinaru (276 rsd), onda ona opet ima „mudri“ odgovor da se radi o performansama dinara.Koje su to performanse?Da nije okrugao pa na ćoše?Ili pozlaćen?
  Bože sačuvaj ko nam je guverner i ko prima platu od 600.000 (šeststotinahiljada) dinara.
  Ustaljeni princip zapošljavanja:Što gluplji, to veći položaj.

 5. DRZ’ SE CICI CVRSTOG…OD MEKANOG NEMA VAJDE….DVE PARE NE VREDIS…

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend