fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Директори ЕПС-а потрошили 4.000.000 у луксузном хотелу
Директори ЕПС-а потрошили 4.000.000 у луксузном хотелу 1

Директори ЕПС-а потрошили 4.000.000 у луксузном хотелу

Руководиоци Јавног предузећа „Електропривреда Србије” на челу са Александром Обрадовићем за три дана, од 12. до 14. новембра, потрошили су 3.897.432 динара на стручни скуп „Корпоративно управљање” у једном од најскупљих хотела у земљи, аранђеловачком „Извору“ власника Мирољуба Алексића. Тај приватни хотел са пет звездица изабран је за домаћина тродневног семинара без јавне набавке, открива Пиштаљка.

За раскалашни скуп менаџера и других запослених, ЕПС није расписао јавну набавку јер како тврде није ни требало. „За учешће на овом стручном скупу ЈП ЕПС није расписао јавну набавку, с обзиром да се за учешће на стручним скуповима не расписује јавна набавка”, пише у одговору Зоране Стојковић, директорке Сектора за правне послове и овлашћеног лица за поступање по захтевима за информацијама од јавног значаја. Прописи, међутим, говоре друкчије од ЕПС-овог дописа јер се у Закону о јавним набавкама услуге хотелског и угоститељског смештаја дефинишу као предмет јавних набавки, а међу 17 набавки које су изузете од примене закона не спомиње се организовање стручних скупова.

Директори ЕПС-а потрошили 4.000.000 у луксузном хотелу 2Осим што није било јавне набавке и што је руководство за само три дана потрошило скоро четири милиона динара спорно је и шта је уопште била тема стручног скупа, али и ко је учествовао. На питање која је била тема и који су циљеви испуњени, Пиштаљци је одговорено да је то био начин да се у паузама стручног скупа руководство средњег нивоа упозна са детаљима реорганизације и да након семинара они упознају остале запослене о резултатима и будућим плановима реорганизације. Тако испада да су главни циљ стручног скупа биле паузе, а не редован програм скупа.    

„Циљ учешћа на овом стручном скупу је био стручно усавршавање запослених, а уједно и начин да се сви руководиоци средњег нивоа управљања у групи ЕПС, на састанцима који су организовани у паузама стручног скупа, упознају са детаљима актуелног процеса реорганизације ЈП ЕПС-а”, пише у одговору тог јавног предузећа на питања Пиштаљке.   

Директори ЕПС-а потрошили 4.000.000 у луксузном хотелу 3

Средњи ниво менаџмента, који се упознавао са реорганизацијом у луксузном хотелу, укинут је месец дана пре стручног скупа и то управо реорганизацијом, ако је веровати речима генералног директора Александра Обрадовића. На Међународном сајму енергетике у Београду у октобру, Обрадовић је рекао да је прва фаза реорганизације успешно завршена, да је укинут средњи ниво руководства и „све што те привилегије доносе“, пренео је ЕПС-ов билтен.

На питање ко је донео одлуку о одржавању тродневног семинара, Пиштаљци је одговорено: „Одлуком директора ЈП ЕПС на саветовању је учествовао 101 запослени”. На захтев да се прецизира ко је од директора одлучио да се уместо у објекте које ЕПС поседује у Београду или другим местима менаџмент упути у Буковичку бању, Пиштаљци до објављивања овог текста није одговорено.

Плаћање хотела са пет звездица није усамљен пример неодговорног трошења државног новца у ЕПС-у. Медији су писали да је за разна саветовања планирано преко 40 милиона евра, док је само за израду новог логоа било намењено 42 милиона динара. Све ово док предузеће бележи губитак у прошлој години од 10,5 милијарди динара и задужује се код Европске банке за обнову и развој. Пиштаљка је већ писала о најновијем кредиту од 200 милиона евра који је ЕПС узео од ЕБРД-а за рефинансирање зајмова које је предузеће раније узимало код пословних банака. Гарант овог кредита је држава, односно сви њени грађани.

ПРИЛОГ:

Одговор ЕПС-а на питања Пиштаљке

Пише Снежана Ђурић, Пиштаљка.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нападнут портал који је објавио истину о корупцији и трговини оружјем Бранка Стефановића 13

Нападнут портал који је објавио истину о корупцији и трговини оружјем Бранка Стефановића

Међународни портал Arms watch (armswatch.com) саопштио је да се њихов сајт нашао под хакерским нападима …

Какве бре бакље Весићу, него да одговориш колико си добар на оним бетонским коцкама! 16

Какве бре бакље Весићу, него да одговориш колико си добар на оним бетонским коцкама!

Заменик градоначелника Београда Горан Весић упитао је данас једног од лидера Савеза за Србију Драгана …

2 Коментара

  1. Prema ovima Sojic je mala beba,vise zla Srbiji je SNS vlast nego Hitler…

  2. Prema ovima Sojic je mala beba,vise zla Srbiji je SNS vlast nego Hitler…Dokle vise???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *