Донатор СНС-а купио земљу, па је продао општини четири пута скупље?

5
(1)

Више јавно тужилаштво у Новом Саду проверава случај када је Општина Мали Зворник купила од локалне фирме „Жарковићи“ њиву за нешто више од 124 хиљаде евра, коју су ови претходно купили за 31.000 евра.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) пише да је директор „Жарковића“ Ненад Несторовић, који је донирао владајућу Српску напредну странку 2017. године.

Председник општине Зоран Јевтић, кадар Српске напредне странке, каже да нису знали за колико новца је та земља претходно купљена и тврди да је купопродаја урађена по закону, што подразумева да је било процене земљишта од стране Пореске управе.

У записнику о процени земљишта, експозитура Пореске управе, без изласка на терен, проценила је да посед површине 11.336 метара квадратних вреди 128.436 евра, тачније 11,33 евра по метру квадратном. Пореска управа није одговорила на упите ЦИНС-а о овом случају.

Директор „Жарковића“ Ненад Несторовић је, на питања о цени њива, рекао: „Ви мислите да смо ми платили 30.000 евра ту земљу? Је л’ мислите да може да се купи за 30.000 евра та земља? А, ви имате уговоре. А, је л’ ви ако купите кола за 12.000 евра, је л’ ставите целу цифру на уговор?“

Он је изјавио и да при откупу „није знао за планове општине да индустријску зону формира баш на тој локацији“, као и да је земљу купио „лично ради себе“.

Несторовић се на сајту Агенције за борбу против корупције налази на списку донатора СНС-а.

– Па донирао сам свакој странци, увек донирам. Шта је то, је л’ то неки велики проблем – упитао је и додао да „није ни у каквој спрези са локалном влашћу“, као и да „није члан ниједне политичке партије.

Некадашњи председник општине Драган Богићевић упозоравао је на ову продају земљишта и раније и због свега је поднео кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду. Према информацијама које је ЦИНС добио, тужилаштво проверава наводе кривичне пријаве.

ЦИНС наводи и да, поред тога што је општина то земљиште купила пре две године, оно и даље чека инвеститора.

ЦИНС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Злочиначко пљачкашко пустошење Бора: Kинези гори од атомске бомбе

5 (9) Kада упоредимо финансијске извештаје из последње године наше управе у РТБ „Бору“ и …

Један коментар

  1. Nikakvo čudo, to radi i predsednik opštine Golubac Mićović, kupuje jeftino zemlju da bi skupo prodao osnivačima vetroparka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend