fbpx

Др Срђа Трифковић: Процес замене европског становништва је у пуном јеку

0
(0)

Београд – Три научно–истраживачке организације из Београда: Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Криминалистичко-полицијска академија, одржале су научну конференцију на тему: „Миграције: правни, безбедносни, демографски и социо-економски проблеми“.

Конференцији која се одржавала јуче и данас присуствовали су бројни гости из земље и иностранства. Један од гостију био је и проф. Срђа Трифковић стручњак за геополитику. Проф Трифковић је последњих месеци у својим чланцима и анализама изнео прилично забрињавајући слику потенцијалне опасности са којима ће се Европа, али и цео свет суочавати због вештачки изазваних миграција.

У свом излагању поменули сте да постоји могућност да се број избеглица попне и на две милијарде. Како ће Европа да се избори са толиком цифром и какав ће то утицај имати на Србију?

Пазите, ја сам то поставио чисто хипотетички, зато што је поменуто да и понижавајужи животни услови и живот у екстремној беди могу да представљају основу за тражење избегличког статуса, то јест азила. Па по том критеријуму од седам милијарди житеља света око две милијарде њих живи у земљама са мизерним бруто националним дохотком по глави становника, са дезертификацијом као што је случај у Малију, Чаду, Централноафричкој Републици, у земљама без много наде за побољшање прилика, а то је практично цела посахарска Африка, то је Нигерија са преко 200 милиона житеља и тако даље…

Дакле, далеко од тога да ја кажем да ће две милијарде њих кренути, али што их више буде прихватано, то ће више њих бити подстакнуто да крене. У том смислу мислим да је грешка Европске уније не само што се не супроставља Америци у интервенцијама које подстичу миграциону кризу, као што је случај са интервенцијама у Ираку, Сирији и Либији, већ такође што својом политиком прихватања подстиче не само оне који су у земљама у којима су присутна ратна дејства, већ и у онима у којима имате дисфункционална друштва и нефункционишуће економије да крену истим путем.

Недавно је Ангела Меркел изјавила да уколико се затворе границе, избиће рат на Балкану, да ли је то изјава којом би оправдала своју политику или заиста постоји опасност од сукоба?

То су глупости! Она је морала да импровизује неки одговор. Било је постављено питање шта њу заиста мотивише да дефакто води политику отворених граница. Правог одговора нема и очигледно је да са становиштва марксистичке теорије нема ни говора о томе да неки капиталисти организују прилив избеглица да би оборили цену радне снаге јер просек образовања ових миграната је десет година. Значи осам година основне школе и две године средње, то је просек. А за једну високо развијену постоиндустријску економију, као што је Немачка или западна Европа у целини, једноставно ови и овакви мигранти нису адекватна замена за неког вкв машинбравара или компијутерског програмера. Значи ово ће бити популација на терету државе и која ће живети паразитски или од неког облика државне помоћи, и или од криминала или од неког сивог сектора. Немачкој не треба милион ђубретара, перача судова и кучних помоћница.

Мислите да од сукоба неће бити ништа ?

Не. На Балкану могу да избију сукоби из читавог низа разлога. Пре свега, рецимо кад год Америка притисне на дугме Шиптари у Македонијји могу да направе крвопролиће али да ће избегличка криза изазвати рат на Балкану, то не. Између кога? Мађарске и Србије, Србије и Хрватске? То су глупости.

А у Европи?

У Европи, као што је моја презентација објаснила, бојим се да више нема способности, нема ни моралне ни политичке спремности за очување сопственог идентитета и сопственог културног наслеђа, односно проблем је да тога нема у владајућим, политичким, медијским и академским елитама. Тако да нико заправо и не пита обичан свет шта о томе мисли. Говори се о некој демократији , а каква је то демократија када долази рецимо 200 миграната, бива размештено у селу у Баварској које има 600 становника. Како се мења квалитет живота тих људи, да ли њих неко пита да ли они уопште желе тако нешто? Ту о некој демократији нема ни говора!

Дакле, ја мислим да је Европа на некој силазној путањи и цивилизацијски и демографски, и да је процес замене становништва у пуном јеку.

Ипак Мађарска се издваја…

Као што сам и рекао, свака част Орбану. Он се понаша на један одговоран и државнички начин. Ово што сам рекао се пре свега односи на земље западне Европе у којима је читав проблем либарализам, који нагриза културни идентитет и који нагриза традиционалне облике постојања. Дакле то су Немачка, Велика Британија, Скандинавија.

Како коментаришете западне медије који оптужују Русију за миграциону кризу због војне интервенције у Сирији?

Сутра и кад би избила епидемија великих богиња они би рекли да је Русија крива. Западни медији функционишу по принципу „агит проп“. То је био совјетски модел давања инструкција медијима, тако да оно што рецимо објави „Правда“ на насловној страни данас, то ће сутра све новине широм источне Европе пренети. Ви апсолутно немате слободу медија на свету, јер то су корпоративни медији који функционишу по принципу културолошког и цивилизацијског модела диктираног од стране корпорација који су њихови власници, а који су у симбиози са државним иснтитуцијама. Тако да ставови Стејт департмента изнети данас, сутра бивају реплицирани у уводнику Њујорк тајмса и у панелима ЦНН-а.

Шта се спрема Србији?

Ништа добро. Очигледно је из комплетног понашања западних доносилаца одлука да нити ће Србија икад ући у Европску унију, а да притом се према њој односе са гадљивим презиром. Јер овакво цинично поигравање са ескалацијом услова нисмо нигде и никад видели.

Александар Вучић и поверница за равноправност, Бранкица Јанковић „саветовали“ су медијима да се клоне писања о азилантима у негативном контексту. Очигледно да су савети били успешни. Није ли то директна притисак на медије и слободу говора?

Пре свега, он не мора ништа да саветује медијима, јер медији ионако врло послушно пишу и објављују оно што он жели и што мисли. То је чиста демагогија да он неком нешто саветује или препоручује, медији су ионако његови. Он препоручује као што би совјетски амбасадор препоручио Валтеру Улбрихту у Источној Немачкој нешто, другим речима препорука значи диктат.

Какве су шансе да се испуне предлози повернице и да се села по Шумадији населе азилантима?

То се неће десити. Они на које треба мотрити су Албанци и Турци, јер на испражњене рубне делове Србије, о чему је било речи, првенствено ће се фокусирати Шиптари и Турци, под паролом исправљања неправде из 1878. када је после Берлинског конгреса знатан број Турака отишао из Ниша, Пирота, Лесковца и Врања, а Албанаца из Топлице и Куршумлије. То ће бити бити зона на коју првенствено треба мотрити у будућности.

Разговарала: Весна Веизовић

ВасељенскаТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кроз Србију су са колонама миграната пролазили и терористи-спавачи

0 (0) ПРЕДСЕДНИК Интернационалне полицијске организације мр Илија Животић сматра да Исламска заједница у Србији …

БЕЗ УСТРУЧАВАЊА – Славиша Ристић и Драгана Трифковић: Путин не подржава Вучића у његовој издаји! (видео)

0 (0) Гости емисије: – Славиша Ристић ( Народни посланик посланичке групе “Нова Србија – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *