Друштво

Држава отежала колективне тужбе потрошача

Док се у Србији спрема прва колективна потрошачка тужба оних који су задужени у швајцарским францима стижу нимало охрабрујуће информације. Наиме, држава је последњим изменама и допунама Закона о парничном поступку „учинила све да се од таквих тужби унапред одустане”, каже за „Потрошач”, др Петар Милутиновић, адвокат и правни заступник удружења IUSTA.

Ово удружење недавно је најавило намере да подигне колективну тужбу против банака у име оштећених дужника, по сличном принципу као у Хрватској. Милутиновић истиче да постоје објективни правни ризици за удружења за заштиту потрошача и њихове овлашћене заступникекоја у име удружења иступају у јавности.

– Суштина је то да се, у случају да удружење потрошача или њихови савези не добију спор по тужби за заштиту колективних права, они излажу законом прописаној материјалној одговорности и плаћању накнаде штете коју суд утврђује по слободној оцени. То представља директну пресију на заинтересоване да поведу колективне тужбе – каже председник IUSTE, додајући да такво законско решење „очигледно није у функцији заштите права потрошача и у складу са објективним циљевима Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга”.

Он наводи и друге приговоре на нове прописе. Каже да је један од њих да Закон о парничном поступку представља процесни закон који регулише радње и рокове за предузимање радњи од стране суда и странака у парничном поступку, те је „крајње неприхватљиво да овај закон уређује питања материјалног права која се односе на одговорна лица за накнаду штете, услове одговорности и начин утврђивања висине накнаде штете, тим пре што су сва ова питања у целини регулисана Законом о облигационим односима”, истиче наш саговорник.

„Сматрам да сва удружења за заштиту потрошача у Србији и њихови савези морају да се удруже ради заједничког деловања и предузимања мера да се из правног поретка елиминишу овакве законске одредбе о (не)заштити потрошача које су очигледно у интересу банака и трговаца. Тим пре што су најављене измене Закона о заштити потрошача и то је права шанса да се елиминишу неуставне и нелегитимне законске одредбе– истиче Петар Милутиновић, председник Удружења IUSTA.

 —————————————————————-

Шта је измењено у Закону о парничном поступку

Последњим изменама и допунама Закона о парничном поступку уведено је ново поглавље које се односи на регулисање поступка за заштиту колективних права и интереса грађана. Предвиђено је више новина, које се примењују и на заштиту колективних права и интереса потрошача. Милутиновић наводи неке од њих: прва, прописано је да, ако удружења, њихови савези и друге организације основане у складу са законом, тврде да неко лице обавља делатност на начин на који се угрожавају колективна права и интереси грађана, то лице може поднети тужбу или противтужбу којом се утврђује да не постоји повреда колективних права и интереса грађана, да се удружењу, њиховом савезу и  другој организацији забрани одређена радња, а нарочито иступање у јавности, наложи плаћање накнаде штете или објављивање усвајајуће пресуде у средствима јавног информисања.

Друга, тужба или противтужба се могу поднети и против заступника удружења, заступника савеза удружења и других организација, чланова њихових органа и лица која у њихово име иступају у јавности.

Трећа, тужбом или противтужбом се може тражити и накнада штете од лица која се наводе у претходно наведеној новини Закона о парничном поступку, с тим што посебно наводи да се обавеза плаћања штете и то по слободној оцени суда, може досудити ако је тужбени захтев одбијен као неоснован и ако је вођењем парнице теже повређен углед и пословни интерес тужиоца (банке, трговца и слично).

 
Редакција „Потрошача”
Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!