Држава Србија закида лекаре за минимум једну плату годишње

0
(0)

Зашто је ово постало јавна тајна?

У Србији касне аутобуси, летови, плате… И на то смо се, нажалост, навикли…

Једна лекарка јавила се нашем порталу да укаже на горући проблем у здравству, о ком, како наводи, нико не прича. Под именом и презименом не сме да прича ни она, али нас уверава да су медицински радници у овом проблему већ дуже време, а да о томе нико не пише.

„Иако су људи углавном незадовољни радом здравства, нико нема у виду кроз шта ми пролазимо. Наше плате, ако јавност не зна, већ месецима касне“ – тврди она.

„Некад је кашњење 7 дана, некад 9, некад много више, а за све то време, поред тога што бринемо о здрављу и животима наших суграђана, ми морамо и да бринемо од кога да позајмљујемо паре и плаћамо рачуне који неће да чекају“ – јада се она.

„Када се саберу и одузму дани кашњења током целе године, испада да ми током године примимо 11 плата. Ту једну плату поједе нам кашњење“ – каже она.

Она истиче да, иако је велики број лекара из Србије, али и медицинских сестара, који срећу траже у иностранству, она је изабрала да остане овде, и ради за плату која је мања од посланичке, и мања од оне коју заслужују они који нам спасавају животе, све што тражи је да не живи „живот на позајмицу“ већ да може да на време плаћа своје обавезе.

„Но, изгледа да одлазак одавде више није избор, већ морање. Зашто нико не изађе у јавност и објасни зашто плате у здравству касне, ако се већ прича о сјајним економским побољшањима? Ако се овако настави, паковаћу кофере“ – каже она.

Иако смо у Министарству здравља тражили одоговор да ли, и због чега, плате у овом сектору касне месецима, они су нас упутили да је то у надлежности Републичког фонда за здравствено осигурање.

Но, у РФЗО тврде да је ово питање за појединачне институције, јер „РФЗО редовно врши пренос средстава према здравственим установама за уговорени број и структуру радника који пружају здравствене услуге осигураним лицима Републичког фонда,а у складу са потписаним Уговором са здравственим установама“ – тврди се у одговору који нам је стигао.

РФЗО пренос средстава за плате здравственим установама врши два пута месечно – први део 18. у месецу за који се врши исплата, а други део 3. у наредном месецу, односно на 15 дана врши се пренос средстава за плате.

Институција је дужна, наводе у РФЗО да први део исплати до 20. у месецу за који се врши исплата, а други део најкасније до 5. у наредном месецу.

Медицинска сестра у државном здравству у просеку прима 35.000 динара, док је плата лекара опште праксе око 60.000, а лекара специјалисте 15.000 до 20.000 динара више.

Извештај Светског економског форума (2017-2018), каже да је Србија по индикатору „капацитет за задржавање талената“ на 134. месту од укупно 137 земаља.

Тако је од 2013. до данас само у Немачкој близу 1.500 медицинских радника нашло запослење.

Еспресо.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Уместо 350, сад 720 лекара захтева смену Kризног штаба

4.5 (2) Број потписника иницијативе Уједињени против ковида који траже оставку Kризног штаба за борбу …

Отворено писмо 350 лекара: Ситуација катастрофална, тражимо нови Kризни штаб

4.4 (14) Група од 350 лекара окупљених у неформалној иницијативи „Уједињени против ковида“ у отвореном …

2 Коментара

  1. Ovo je laž.Zaposlen sam u zdravstvu i tvrdim da se sa isplatama kasni dva do maksimum tri dana ali ni pribižno kao što je napisano u tekstu i nije tačno da se tokom godine ne isplate dvanaest plata.Plate su male ali medicinsko osoblje u odnosu na nemedicinske radnike za istu stručnu spremu imaju veće zarade.Tek toliko da se zna istina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend