Душан Бајатовић је од 2008. проневерио НАЈМАЊЕ 240 МИЛИОНА ЕВРА!

Душан Бајатовић је од 2008. проневерио НАЈМАЊЕ 240 МИЛИОНА ЕВРА!

0
(0)

ЈП Србијагас, Министарство енергетике, Влада Србије – ово су кључне адресе на које су новинари Инсајдера протеклих месеци слали питања о томе шта се дешава са инвестицијама овог јавног предузећа а чија укупна вредност, према потписаним уговорима, најмање 240 милиона евра. Три кривичне пријаве поднете су Тужилаштву за организовани криминал у вези са овим пословима Србијагаса, а две су поднеле надлежне државне институције. Информација из предистражног поступка по пвим пријавама нема, а истовремено нико од надлежних за контролу пословања овог предузећа месецима не одговара на питања новинара о томе колико је Србијагас до сада исплатио приватним фирмама а колико је гасовода урађено.

Ако се пореде гасоводи и путеви, онда би пропали пројекат Јужни ток могао да се упореди са европским Коридором 10, а дистрибутивни гасоводи са са локалним и регионалним путевима.

Према истраживању, руководство Србијагаса је од 2008. године уговорило послове изградње дистрибутивних гасовода чија се вредност мери десетинама милиона евра, без тендера, а упадљиво је највише послова добила фирма Миллениум Теам.

Ова фирма касније је ангажована и на припреми терена за један од највећих пројеката у земљи – Београд на води.

Из Агенције за енергетику су још 2013. рекли да су ови послови уговарани на „недозвољен начин“.

Државна ревизорска институција је такође констатовала да није било основа да Србијагас додели ове послове мимо Закона о јавним набавкама. Државни ревизор је „информацију“ о неправилностима у овим пословима доставило тужилаштву.

Душан Бајатовић је од 2008. проневерио НАЈМАЊЕ 240 МИЛИОНА ЕВРА!

У Тужилаштву за организовани криминал је потврђено да је у току предистражни поступак и у вези са овим послом Србијагаса и то на основу три готово идентичне кривичне пријаве – једна је анонимна, другу је поднело Министарство енергетике још пре априла 2014, а трећу Агенција за борбу против корупције.

Уговор о гасификацији Гроцке био је предмет анализе коју су у априлу 2015. спровели чланови Надзорног одбора Србијагаса.

На основу података које им је доставио помоћник генералног директора Србијагаса за економију Милан Здравковић, Србијагас је до 2015. уплатио фирми Миленијум тим 16.148.044 евра, односно половину од уговорене цене за гасификацију Гроцке, иако је било изграђено мање од трећине гасовода.

Чланови Надзорног одбора су тада навели да је уговор ‘’комплетно штетан по ЈП Србијагас, а самим тим и по Владу Србије која је гарант за подизање кредита ЈП Србијагаса”.

Колико је плаћено, а колико изграђено гасовода

Упркос свему овоме, надлежни не одговарају на питања новинара о томе колико шта је од уговорених послова урађено а шта је Србијагас исплатио приватним фирмама.

На питање новинара да ли је Влада Србије контролисала реализацију уговора о гасификацији градова и општина коју финансира Јавно предузеће Србијагас, а након што су још 2015. чланови Надзорног одбора Србијагаса упозорили Владу да то јавно предузеће у општини Гроцка плаћа више него што је урађено, председница Владе Ана Брнабић је у новембру прошле године рекла само да верује да су то добри пројекти.

Она је навела да не може да “држи у глави” детаље сваког “тако малог пројекта” у Србији, али нас је упутила да питања пошаљемо на њен кабинет.

Иако смо питања послали већ сутрадан, одговор до данас нисмо добили.

Још у марту смо министра енергетике И функционера СПС-а Александра Антића такође питали да ли је проверавао колико је километара изграђено за новац који је Србијагас исплатио приватним фирмама. Тада је рекао да „на зна напамет те елементе“, да му констатација да Србијагас плаћа и послове који нису завршени „не звучи логично“, али И да ће са задовољством прочитати истраживање о томе.

Душан Бајатовић је од 2008. проневерио НАЈМАЊЕ 240 МИЛИОНА ЕВРА!

Почетком априла смо министру упутили молбу за интервју са наведеним питањима, али одговор на ову молбу нисмо добили.

У међувремену је и Повереник за информације од јавног значаја усвојио жалбу новинара и наложио Јавном предузећу Србијагас да нам достави тражене информације. И ово решење Повереника руководство Србијагаса упорно игнорише.

На челу Србијагаса од 2008. налази се без престанка функциоенр СПС-а Душан Бајатовић.

Новинари су зато Влади Србије и Министарству енергетике упутили питање – Какву поруку институције шаљу ћутањем на питања у вези са овим пословима Србијагаса и да ли је руководство Србијагаса изузето од закона Републике Србије?

Спорни механизам гасификације

Неко из Србијагаса је осмислио је цео механизам који омогућава да заправо на први поглед нико није одговоран за то што се послови приватним фирмама додељују мимо закона и по ценама вишим и до 20 одсто од предвиђених званичним плановима.

Под параваном јавно-приватног партнерства, Србијагас ангажује приватне фирме практично као извођаче радова. Иако све финансира Јавно предузеће, за ове уносне послове углавном се не расписују тендери, тако што се приватне фирме једноставно проглашавају стратешким партнерима упркос томе што не улажу своја средства.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

5 (2) Kада је професор др Алек Рачић, председник Србске развојне академије наука (РАС), председник …

Пензионери поднели кривичне пријаве против Миленијум тима за приватизацију који им отимају имовину!

Пензионери поднели кривичне пријаве против Миленијум тима за приватизацију који им отимају имовину!

5 (2) Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије покреће кривични поступак против одговорних лица због …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend