Зашто се Републички јавни тужиоц Загорка Доловац „прави мртва“?

Зашто се Републички јавни тужиоц Загорка Доловац „прави мртва“?

0
(0)

Изјава Републичког јавног тужиоца у медијима требало би да је нешто уобичајено. А опет, појављивање Загорке Доловац у медијима поводом отварања конференције Саветодавне групе тужилаца Југоисточне Европе било је прилично изненађујуће. Изненађујуће, јер од полагања заклетве за други мандат, крајем 2015. године, изјаве Загорке Доловац у медијима могу се избројати на прсте једне руке, и то врло кратке изјаве о споредним темама, већином.

Нисмо је чули на тему афере „Савамала“. Нисмо је чули на тему афере „Хеликоптер“. Нисмо је чули нити на једну тему из њене надлежности која је узнемирила јавност. Постало је нормално да њених изјава нема, а да се у вестима њено име појави успут, да буде споменута као присутна на неком састанку, или ангажована у некој међународној сарадњи.

Овај поглед у прошлост кроз медије подсећа нас да није одувек било тако. Да је у првом мандату, негде отприлике до средине 2012. године, била релативно присутна у медијима, да би одједном заћутала. Иста жена која је пре средине 2012. имала шта да каже и о актуелним великим аферама, и о саобраћајној несрећи која је узнемирила јавност, и о критикама упућиваним на њен рад, и о стању у друштву, одједном више није имала шта да каже. Међутим, кроз овај поглед се преламањем случајева кроз обе фазе уочава и још једна чињеница, причати о нечему не значи и урадити нешто. Злочини над новинарима, на пример, још увек су нерасветљени. Велике речи, као ни потпуна тишина, ништа нису промениле.

Зашто се Републички јавни тужиоц Загорка Доловац „прави мртва“?

Другим речима, овај поглед у прошлост одаје верну, не баш веселу слику позиције Тужилаштва кроз начин, учесталост и облике појављивања Загорке Доловац у медијима. Ова слика је још поразнија када се узме у обзир чињеница да је учинак Тужилаштва у случајевима важним за јавност у последњих неколико година сличан броју појављивања Републичког јавног тужиоца у тој истој јавности – малтене непостојећи.

Занимљива је још једна ствар: у анализи изјава Загорке Доловац (или оних које су се о њој појављивале у медијима) налази се и једна коју је у августу 2010. о њој дао садашњи председник СНС-а Александар Вучић. Тада је рекао да је „Загорка Доловац страначки кадар ДС“ и да се је он против њеног именовања. Идућег месеца су радикали (зашто то није изненађење?) поднели кривичну пријаву против Загорке Доловац.

Зашто се Републички јавни тужиоц Загорка Доловац „прави мртва“?

Поставља се питање: да ли Загорка од 2015. све више ћути само да би некако сачувала своју позицију и под влашћу СНС-а?

(извор: истиномер.рс, герила.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почело припремно рочиште за Јовањицу 2

Почело припремно рочиште за Јовањицу 2

0 (0) У Специјалном суду у Београду почело je припремно рочиште у процесу против окривљених …

Уочи судњег дана: Чекајући пад, чланови Вучићевог картела краду као луди

Уочи судњег дана: Чекајући пад, чланови Вучићевог картела краду као луди

4.6 (12) Режим Српске напредне странке је на стакленим ногама, власт се љуља, али Александар …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend