Египатски преврат: Емиратски траг Ахмеда Шафика и Обамин тајни договор са муслиманском браћом

0
(0)

Колега Марјановић је у својој одличној и исцрпној анализи прије пар дана споменуо једну веома важну ствар којој ћу посветити цијелу анализу: ‘Уједињени Арапски Емирати (још једна анти-МБ држава)’. Пошто повремено пратим емиратски лист Тхе Натионал није ми промакла забринутост Уједињених Арапских Емирата по питању јачања Муслиманског братства у Катару и осталим заљевским државама. Јачање Муслиманског братства у Катару схваћено је у Емиратима као државна пријетња. Шеф полиције у Дубаију, генерал пуковник Дахи Кхалфан Тамим у ожујку прошле године изјавио је: ‘Постоје неки у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) који су у изравном контакту с Муслиманским братством и под њиховом су контролом. Но, УАЕ…устаје против њих у обрани земље.’ Генерал пуковник Тамин познат је по изравном рјечнику и давању отворених изјава, његови ставови бит ће подробније објашњени у другом дијелу анализе, оно што је битно за споменути, Тамин је најгласнији критичар и заклети непријатељ Муслиманског братства. Новинарка ББЦ-а и ЦНН-а Назнеен Акбари уврстила га је међу 10 најутјецајнијих људи у Емиратима и описала га као човјека с изванредним постигнућима и утјецајем у јавном сектору и политичкој сфери.

Ахмед Схафик бјежи у Емирате

Након прошлогодишњег пораза у другом кругу предсједничких избора Ахмед Схафик одлази у Уједињене Арапске Емирате. Схафик је такођер генерал-пуковник, један од високопозиционираних армијских кадрова који се посљедњих година почео бавити политиком. Служио је под Мубараком у египатском зракопловству, а у рату 1973. године оборио је два израелска зракоплова. Наслиједио је Мубарака на челу зракопловства, а вјеројатно да је у плановима војне клике био планиран и за политичког насљедника, пошто га је Мубарак пред крај владавине поставио за премијера.

Дакле, након побједе структура Муслиманског братства на парламентарним изборима и побједе њиховог кандидата на предсједничким изборима, Схафик тражи савезника у Емиратима који такођер муку муче с јачањем Муслиманског братства, посебице у Катару.

Ево како је Схафик још у вељачи ове године најавио пад Муслиманског братства. ‘Египћани одбацују овај режим због радњи које је он подузео у протеклих седам мјесеци и због колапса тих радњи. Режим Муслиманског братства темељи на застрашивању египатског народа и стога тај режим долази свом крају.’ Предсједник Морси ‘ће довести земљу до крајње точке политичке нестабилности, економске и социјалне деградације и изгубити ће власт, као резултат тога.’ Схафик је уз то поручио како ће се ускоро вратити у Египат из Емирата успркос оптужбама за корупцију против њега. Све то је изречено још почетком вељаче.

Муслиманско братство је збачено пучем 3. српња. Два дана прије тог догађаја, почетком самих просвједа, Реутерс преноси Схафикову изјаву из Абу Дабија, главног града Емирата: ‘Према мом очекивању, мислим да ће ова власт у потпуности окончати свој однос с Египтом у року од тједан дана и да ће окончати свој однос с регијом заувијек.’ Схафик је чак и признао да координира акције заједно с колегама у Каиру. ‘Без сумње, премда сједим овдје имао сам улогу у ономе што се догађа. У сталној сам координацији с колегама у Каиру…То је као да живим у Египту.’

Генерал Дахи Кхалфан Тамим – Муслиманско братство у тајном договору с Обамом

Генерал пуковник Дахи Кхалфан Тамим није проту-катарски оријентиран, његова забринутост у вези Катара подудара се с јачањем структура Муслиманског братства у тој земљи. Кхалфан Тамим заговорник је и бранитељ Вијећа за сурадњу Заљевских земаља (ГЦЦ), Тамим у вези с тим не циља на Катар као непријатеља пер се, већ на савезништво Катара и Муслиманског братства које је узроковало превирања у широј регији. Он би најрадије почистио структуре Муслиманског братства у Катару и вратио ствар на старо. 

Према генералу Кхалфану Тамиму Муслиманско братство је ‘постигло тајни договор с Обамином администрацијом по питању израелске сигурности’. На конференцији у Бахреину почетком 2012. године он је прогласио Сједињене Државе првим непријатељем због америчке реконфигурације Блиског истока. ‘Допустите ми да почнем с пријетњом број један. По мом мишљењу, америчка политика у регији је сигурносна пријетња број један. Нашим америчким пријатељима се ово можда неће свидјети, али искуство нас је научило да Американци немају пријатеље. Напротив, они брзо перу руке од својих пријатеља. Стога, америчка политика у Заљеву представља пријетњу, јер имају скривене мотиве: свргавање режима.’ Тада је и јавно изрекао да је Америка пригрлила Муслиманско братство.’„Гдјегод се Муслиманско братство налази у Заљевским државама, они ће расти и постајати све јачи…Они већ говоре о томе те стога представљају забринутост за нас. Америка их сада прихваћа.’

Генерал пуковник Кхалфан Тамиму водио је на свом Тwиттер профилу пропагандни рат против Муслиманског братства. Дан након пада Муслиманског братства у Египту тwитао је само ‘Збогом’, с приложеном сликом на којој је писало:’Због уклањања Муслиманског братства с власти, овај рачун ће бити напуштен.’ 

Схафик и Тамарод

Покрет Тамарод који је покренуо петицију против сада бившег предсједника Морсија и одиграо веома важну улогу у покретању просвједа оградио се од потпоре коју им је упутио Ахмед Схафик. ‘Ми не тражимо потпору од икога тко је био укључен у убијање просвједника и револуционара’, стоји у обавијести која циља на Схафикову уплетеност у догађаје 2011. кад се полиција обрушила на просвједнике . ‘Ми смо против Морсија и Схафика. Ми смо за милијуне који су изашли на улице тијеком револуције против Мубарака и његовог режима…’

Дакле, став Тамарода је јасан – ни Мубараковци ни Муслиманско братство. Основни проблем с Тамародом је сљедећи, они немају вањске спонзоре и партнере. Схафик и војна клика имају Уједињене Арапске Емирате, Морси је имао осам милијарди америчких долара из Катара, салафити из Ал-Ноур партије везују се за Саудијску Арабију. Избор није бајан али Египат се налази у таквој ситуацији да му треба помоћ. У Египат стиже милијарда долара из Емирата плус бескаматна посудба од двије милијарде, Саудијци дају исти пакет плус двије милијарде у енергетским производима. 

Пошто је Тамарод подупро војску, а војска Тамарод у свргавању Морсија и Муслиманског братства, поставља се питање могу ли они и даље наставити заједно. Вјеројатно да могу, али без оних личности које су упрљале руке 2011. године попут Схафика. У протеклих неколико мјесеци у први план испливале су двије јаке личности: генерал Сисси као војна личност и Хамдеен Сабахи као челник Националне фронте спаса.Национална фронта спаса, Тамарод и неколико политичких странака тренутно преговарају о успостави заједничке сурадње. 

Сабахи и Тамарод имају идентично негативан став о Морсију и Мубараку док обје стране види позитивно генерала Сиссија. Генерал Сисси је неколико пута рекао да нема политичких амбиција и да војска неће владати Египтом, барем не изравно. Дакле, Сисси тежи стабилизацији земље која би требала бити увертира у нов изборни процес. Током своје владавине Муслиманско братство се удаљило од народа и изгубило на снази и популарности, што се добро видјело по масовности просвједа против њих. Нити њих не би требало искључити из будућих избора, под увјетом да одустану од тренутних акција, но очито је да они неће бити главна исламистичка пријетња Египту у будућности, већ да ће ту улогу преузети Ал-Ноур. 

Што се Американаца тиче, генерал Сисси их је оптужио да су ‘напустили Египћане’ и ‘окренули леђа Египту’, Сабахи је поручио Обами да ‘мора схватити да пост-револуционарни Египат неће бити уздрман пријетњама. Свијет мора схватити да је наша земља на путу према независности.’ 

Извори и референце::

– D. MARJANOVIĆ – ‘Tri ključne teme za razumijevanje egipatske krize’ (http://www.advance.hr/vijesti/tri-kljucne-teme-za-razumijevanje-egipatske-krize-koja-je-stvarna-pozadina-americke-pomoci-egipatskoj-vojsci-koji-su-interesi-saudijske-arabije-tko-je-zaista-general-abdel-fattah-al-sisi/)

– THE NATIONAL – ‘Muslim Brotherhood invading UAE social media: police chief’ (http://www.thenational.ae/news/uae-news/muslim-brotherhood-invading-uae-social-media-police-chief)

– THE NATIONAL – ‘UAE state security detains 10 over Muslim Brotherhood links’ (http://www.thenational.ae/news/uae-news/uae-state-security-detains-10-over-muslim-brotherhood-links)

– Nazneen AKBARI – ’10 most influential people in the United Arab Emirates’ (http://www.yourmiddleeast.com/features/10-most-influential-people-in-the-united-arab-emirates_10619)

– EMIRATES 24/7 – „‘Arab spring’ is not spring but ‘autumn’: Dahi“ (http://www.emirates247.com/news/emirates/arab-spring-is-not-spring-but-autumn-dahi-2012-03-04-1.446394)

– AL-AHRAM – ‘Ahmed Shafiq: With an iron fist’ (http://weekly.ahram.org.eg/2005/759/profile.htm)

– RIA NOVOSTI – ‘Egypt’s Ex-PM Predicts Quick End to Muslim Brotherhood’s Rule’ (http://en.ria.ru/world/20130210/179325964.html)

– REUTERS – ‘Muslim Brotherhood’s reign in Egypt will end within a week: ex-PM’ (http://www.reuters.com/article/2013/07/01/us-egypt-protests-shafik-idUSBRE9600V320130701)

– Dahi KHALFAN TAMIM – ‘US Policy Is the Number One Threat to the Gulf States; It Is Not an Ally’ (http://www.memritv.org/clip_transcript/en/3288.htm)

– 7 DAYS IN DUBAI – ‘Head of Dubai Police abandons Twitter account after Morsi ousting’ (http://www.7daysindubai.com/Head-Dubai-Police-abandons-Twitter-account-Morsi/story-19501445-detail/story.html)

– THE PENINSULA – ‘Brotherhood in secret deal with Obama, says Dahi Khalfan’ (http://thepeninsulaqatar.com/qatar/223440-brotherhood-in-secret-deal-with-obama-says-dahi-khalfan.html)
– FINANTIAL TIMES – ‘Fall of Egypt’s Mohammad Mursi Blow to Qatar’ (http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=100429&cid=31&fromval=1)

– DAILY NEWS EGYPT – ‘Tamarod rejects Shafiq endorsement’ (http://www.dailynewsegypt.com/2013/05/17/tamarod-rejects-shafiq-endorsement/)

– EGYPT INDEPENDANT – ‘Tamarod urges Egyptians to support army on Friday’ (http://www.egyptindependent.com/news/tamarod-urges-egyptians-support-army-friday)

– ASWAT MASRIYA – ‘Sabahi: NSF, Tamarod and parties to meet Monday’ (http://en.aswatmasriya.com/news/view.aspx?id=9bed4854-8e1b-40da-a277-9dcef807e18f)

– ASWAT MASRIYA – ‘Sabahi: Egypt is on the road to independence’ (http://en.aswatmasriya.com/news/view.aspx?id=631fe58d-0eff-4165-bf69-90006c56fb72)

 

Адванце.хр

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф др. Симић: Расим Љајић је позивао на свети рат против Србије и Америке (видео)

0 (0) Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, коју води и уређује Дејан Петар …

Инвестиције УАЕ: Ал Равафед у губитку, незавршени системи за наводњавање, цена закупа државног земљишта – тајна (видео)

5 (2) Пољопривредна компанија Ал Равафед Србија, у већинском власништву истоимене фирме из Уједињених Арапских …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *