Србија

Једна арапска фирма преузела другу: Уместо Ал Равафеда међу водеће земљопоседнике у Србији се уписала Елите Агро ЛЦЦ

Ал Равафед Србија, српско-арапска компанија, којом се Инсајдер бавио у емисији Инсајдер без ограничења „Чија је земља“, више није власник 12.000 хектара ораница у Србији.

Наиме, компанија за производњу житарица Елите Агро ЛЛЦ регистрована у Абу Дабију, преузела је недавно 100 одсто власништва у АЛ Равафед Холдингу чиме је, након спајања, арапска компанија постала власник свог земљишта које Ал Равафед поседује у Србији. Kомисија за заштиту конкуренције дозволила је ово преузимање уз образложење да концентрација неће значајно утицати на тржишно учешће две компаније, у сегменту три главна производа.

Елите Агро је на српском тржишту 100 одсто власник компаније Југо Елите Агро која је власник Зобнатице из Бачке Тополе. Југо Елите, преко Зобнатице, обрађује 1600 хектара земље.

Подсетимо, на основу међудржавног споразума са УАЕ, Влада Србије је 2014. потписала уговор са арапском компанијом Ал Равафед. Уговором је основано заједничко предузеће Ал Равафед Србија, у ком арапски партнери имају 80 одсто власништва, а држава Србија 20 одсто.

Према истраживању Инсајдера објављеном у емисији “Чија је земља” компанија је по повлашћеним условима, без лицитације купила, добила у закуп или на коришћење више од 10.000 хектара најплоднијег државног пољопривредног земљишта у Бачкој. Према уговору, Ал Раwафед има право коришћења овог државног земљишта у наредних 30 година.

Међутим, у послу са овом компанијом, само на једном поседу у Kарађорђеву, држава је претходне три године имала и до три пута мање приходе него док је тим земљиштем управљало Министарство одбране. Kомпанија Ал Раwафед за коришћење 3.500 хектара државних ораница уплатила је 109.000 евра за 2015. и 216.000 евра за 2016. годину. У 2017. години је тај износ повећан и уплаћено је 400.000 евра.

Истовремено, према истраживању Инсајдера, након склапања пословно техничке сарадње са Ал Раwафедом буџетски приход од тог земљишта, у последње три године мањи је и до шест пута него када би земља била давана у закуп по просечној тржишној цени од 420 евра по хектару.

Такође, уговор са Ал Раwафедом склопљен је упркос противљењу стручних служби војске, открили су новинари Инсајдера.

Истраживање Инсајдера о пословима државе са компанијом АЛ Раwафед из УАЕ објављено је у емисији Инсајдер без ограничења „Чија је земља…“.

Извор: Нова Економија, Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Суфикс ЛЛЦ, лимитид лиабилити компани означава исто што и ДОО, друштво са ограниченом одговорношћу. Могу да нестану било кад и ником ништа, нема наплате потраживања, нема јурења власника.

  2. e jeba nam ovaj genocidni zlikovac znanje i imanje.
    sad kad se priblizava i njegova propast uz ciku i jauke, ucinice sve da razjebe i sve sto nam jos ostalo.
    za sedam godina ote i sa svetskim ljudozderima pojede, razdeli kraljici i ocu svetome 7000 dece.
    za nas pozustale bice zurke uz trube, armonike, zurle i bubnjeve.
    a onda krenucemo od kamene sekire i gaca od trave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!