Економски убица пред завршетком посла

Економски убица пред завршетком посла

БЕОГРАД: Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је у току уговарање средстава за Србију у укупном износу од око две милијарди евра и најавио скори долазак делегације Међународног монетарног фонда, са којом ће се преговарати о  потпуно новом аранжману.

“На путу смо да уговоримо ликвидна средства  која ће обезбедити редовну исплату плата и пензија”,  рекао је Динкић, али није желео да наведе детаље, осим да је реч о средствима из  иностраних извора.

Те две милијарди евра мањим делом су везане за  тржиште капитала, односно мањи део ће бити  задуживање државе издавањем хартија од вредности,  рекао је Динкић и најавио да остаје план да се емитују  еврообвезнице у овој години.
Неће бити смањења плата и пензија, које ће  бити усклађиване са ситуацијом у привреди и неће бити  отпуштања у јавним службама док траје криза, поновио је Динкић и додао да ће се о томе више знати после разговора са представницима  синдиката.

На брифингу за новинаре економских  редакција, он је рекао да је упутио позив ММФ-у да дође у  Србију и из претходних разговора са њима постало је  очигледно да претходни замрзнути аранжман из  предострожности нема више ефекта за земљу, тако да  ће се ићи на потпуно нов аранжман са Фондом.

Одговарајући на питања новинара у вези са јучерашњом одлуком америчке агенције за кредитне рејтинге “Стандард и Пурс” да снизи  дугорочни кредитни рејтинг Србије за један степен, са ББ на “ББ-“, са негативном прогнозом, Динкић је рекао да ће побољшање рејтинга наше земље зависити од испуњења плана за смањење  буџетског дефицита и од успешности у  опоравку привреде и изласку из рецесије.

Када је реч о пензијама, Динкић је најавио  да ће оне пратити раст плата и додао да ће прва рата  13. пензије бити исплаћена између 17. и 19. септембра.
Он је рекао да од НБС очекује да координисану политику са Министарством финансија, са циљем да се очува  макроекономска стабилност.

Основна плата директора до 140.000 динара

Основна плата директора у агенцијама, фондовима, јавним предузећима и другим државним институцијама биће највише 140.000 динара без минулог рада, најавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић.Динкић је рекао, на брифингу за новинаре, да се више неће догађати да плате појединих руководилаца у јавном сектору буду енормно високе и најавио усвајање закона којим  ће се то регулисати током јесени.

Наведени износ плате ће се сматрати “као максимални ниво примања било кога ко ради у неком државном органу, без обзира да ли реч о агенцији или фонду, али се неће односити на независне регулаторне институције, међу којима је и Народна банка Србије”.

“То значи да ако неки директор има плату као директор неке агенције 250.000 или 300.000 динара то више неће моћи тако. Чуо сам да неки имају и 500.000 динара, као у Агенцији за лекове на пример, њихова плата ће бити смањена, као и плате свих осталих који су изнад тог нивоа, до максималног нивоа од базичне плате која је 140.000, а са минулим радом је то око 160.000 динара”, прецизирао је Динкић.

Он је рекао да ће се у наредном периоду изнивелисати висина плата у јавном и приватном сектору, јер није у реду да у реалном сектору, који издржава јавни сектор, плате не расту, а да се у јавном сектору  оне повећавају.Према речима Динкића, просечне плате у јавном сектору у последњих десет година увек су биле веће, а током кризе су се увећале за око 20 процената.

“Након 2000. године маса зарада у јавном сектору је учествовала са 31 и 32 одсто у укупној маси зарада у Србији. Затим је,  током 2006. и 2007. године, пала на неких 27,5 процената да би се за време кризе поново вратила на ниво из 2000. године”, објаснио је Динкић.

Он је указао и да је за време кризе у привреди без посла остало око 250.000 људи, а свега 12.000 хиљада у јавном сектору.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Лазаревац: Како директор ЕПС-а Милорад Грчић народним новцем откупљује ПИЧКЕТИН

Лазаревац: Како директор ЕПС-а Милорад Грчић народним новцем откупљује ПИЧКЕТИН

Пре коју недељу у јавност је доспела информација да су ЕПС, Железнице Србије и Путеви …

Министарство рударства и енергетике планирало депонију од 6.000 тона арсена у Јадру

Министарство рударства и енергетике планирало депонију од 6.000 тона арсена у Јадру

Министарство рударства и енергетике често се понаша као да управља територијом од више милиона квадратних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *