Економски убица Вујовић распродајом народне имовине пуни буџет

0
(0)

Београд – Продајом вишка непокретности у државној својини оствариће се додатни приходи у буџету, без повећања пореског оптерећења грађана и привреде. Држава ће у наредном периоду понудити на продају пословни и стамбени простор, који су већ дати у закуп и нису нужни за функционисање јавних институција. Овако је Душан Вујовић, министар финансија, пред посланицима у Скупштини у понедељак бранио предлог закона о посебним условима продаје одређених непокретности у својини републике. Министар Вујовић је у парламенту имао пуне руке посла, јер је уз овај пропис, представљао и сет економских закона, који се тичу јавних набавки, рокова плаћања у јавном сектору, јавног дуга… Сви они би требало да буду усвојени најкасније у суботу, када почиње и летња пауза у заседањима.

Иако у предлогу закона о продаји државне имовине стоји да право на куповину имају само већ постојећи закупци, који су уговоре о закупу потписали пре 1. јануара 2015. године, и уредно измирују све обавезе, министар Вујовић каже да закупци имају право прече куповине.

Процену вредности имовине радиће Пореска управа. То ће бити тржишна вредност некретнина, док ће Градски завод за вештачење Београда радити процену улагања закупца на основу којих може да добије попуст до 25 одсто од тржишне вредности некретнине.

„Држава још нема детаљан попис имовине и овим предлогом желимо да се у неколико корака приближимо билансу стања, када је реч о непокретностима“, истакао је Вујовић.

Када је реч о изменама закона који третира рокове плаћања, уводе се и ограничења унутар јавног сектора, што до сада није био случај. На ово смо се обавезали споразумом са ММФ, па ће од сада сва плаћања између општина и јавних комуналних предузећа морати да се намире у року не дужем од 60 дана, попут рачуна за утрошену струју и гас. Према речима Вујовића, закон ће се примењивати од дана ступања на снагу, а предвиђене санкције тек од јануара наредне године.

И поступак јавних набавки требало би да буде унапређен и краће да траје након усвајања измена закона којим се регулише та област. Према речима министра финансија, до сада је процес јавних набавки у просеку трајао 200 дана, што је веома споро и не одговара очекивањима предвиђеним у директивама ЕУ.

„Изменама закона ће бити дефинисане легитимације оних који имају право да уложе приговор, што раније није било прецизирано па су неки због својих интереса могли да улажу приговоре и да одлажу цео процес“, указао је Вујовић. Овим изменама, такође, подиже се лимит за мале набавке са три на пет милиона динара, док ће лимит за набавке у енергетици, саобраћају поштанских услуга бити 10 милиона динара.

Без гаранција

Мења се и закон о јавном дугу. Циљ је, по предлагачу, увођење одредби које ће смањити обавезе по основу камата са тренутних 1,1 милијарду евра на 200 до 300 милиона евра у наредних годину до годину и по дана. Такође, укида се моћност давања гаранција, осим када је реч о капиталним улагањима.

Т. С. / Д. И. К.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Један коментар

  1. Вујовић нема нити Уставно а ни Законско овлашчење да ишта уради ван овлашчења „ЗАКОНОДАВНЕ ВЛАСТИ СРБИЈЕ. То исто важи и за „ЗАКОНОДАВНУ ВЛАСТ СРБИЈЕ“ ни она као Вујовић нема овлашења за одлуке ван јавне расправе, боље рећи, мора „овлашчење“ проистићи из извора опште демократске власти саме „Месне заједнице“! широм овог патрљка шта је остало од државе Србије. Они сви до задњег рачунајући и овог полунеписменог „ИЗВОЂАЧА РАДОВА“ Вујовића нису проблем, ми смо проблем, да ми смо приоблем, јер смо у неизмерљивој већини а нисмо удружени и саоорганизовани као шзо је овај Вујовић. Можемо лако и врло ефикасно да се свему одзупремо и то у року од 48 сати ако би ту општу енергију манифестовали кроз Удруживање и самоорганизовање. Али тај филм нећемо моћи да гледамо јер су сви до задњег застрашени, заплашени, укочени, блокирани и незна шта све још јер нема те личне енергије у себи за акцију спаса и обнове државе Србије. Поражавајуће, позз. ДРАГАНешковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend