Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића
Фото: ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЦИМОВИЋ/Весна Лалић

Ексклузивно: Метеорски успон „Про Тента“ – фирме која лобира за Грчића

Представници неколико приватних фирми, које послују са Електропривредом Србије, упутили су писмо председнику Александру Вучићу са молбом да се настави политика вођења ЕПС-а на начин како је то чинио до сад Милорад Грчић. Међу потписницима писма нашао се и директор ПД. “Про Тент” д.о.о., Слободан Вујичић, чије је предузеће за време Грчићевог мандата бележило највеће успехе и којем поверено одржавање дистрибутивне мреже ЕПС-а.

Kако наводи извор нашег портала из ЕПС, током мандата Милорада Грчића, компанија ПД. “Про Тент” д.о.о., чији је директор Слободан Вујичић, увећала је број запослених са 1000 на 7000 радника.

Извор Нова.рс наводи да је “Про Тент”, за разлику од девет привредних субјеката издвојених из састава ЕПС-а, једини напредовао.

“Добар део њих се данас бори за опстанак и послује са великим минусом. “Про Тент” је добио могућност да запошљава по свим радним јединицама ЕПС-а широм Србије. Послови који је требало додељивати директним уговарањем повезаним субјектима, додељивани су под непровереним околностима, путем посебно организованих тендера овом предузећу, док су остали субјекти служили као покриће за референтност и дељена им је добит у несразмерно малим односима”, наводи наш саговорник из ЕПС-а.

Извор Нова.рс додаје да “Про Тент”, на основу пружених услуга ЕПС-у, оствараје

вишеструко веће приходе од свих осталих повезаних субјеката заједно.

“У 2020., само за услуге централи ЕПС, приходовали су више од 30 милиона евра од укупнно остварених прихода, док ће њихов приход у 2021. ће бити значајно виши од 100 милиона”, наводи наш саговорник.

Извор нашег портала додаје да је “Про Тент” био ангажован на ремонту ТЕНТ Б1, који је, како каже, пуштен у рад, али је убрзо и зустављен због блансирања турбине и лоше експлоатације.

“Поново су га покретали и одмах зауставили због пожара на горионику. ТЕНТ Б1 је и даље ван функције”, наводи он.

Ова фирма, заједно са ЕПС-ом, наводи наш саговорник, одговорна је за стање одржавања дистрибутивне мреже, а самим тим и са, како наводи, проблеме становништва које је остајало без струје.

Подсетимо, уз ПД. “Про Тент” д.о.о., апел Вучићу да има у виду “стручност” Милорада Грчића, потписали су и презудећа Феромонт Инжењеринг (потписао директор Владимир Илић), Kодар Енергомонтажа (потписао потпредседник Иван Пантелић), Монтавар Метална Лола (потписао Далибор Џогаз, генерални менаџер), ПДВ Инжењеринг(потписао директор Павле Пушић), Гоша Монтажа (потписао генерални директор Владимир Јовичић), Монт-Р (потписао директор Ратко Павић), Изо Екомонт (потписао генерални директор Драган Јоковић), Виа Оцел (потписао власник Владимир Јовић), Л.М. – Металмонт (потписао директор Љубиша Пејица), Бет (потписао директор Душан Плешинац), Технички центар – Инспект (потписала директорка Весна Перуничић), ДМ Wелдинг Индустрy (потписао директор Никола Панић), Енергy Трансформатион Цонсултинг (потписао директор Предраг Шекељић).

Директор “Про Тент-а” посебно писао Вучићу

Слободан Вујичић, директор компаније “Про Тент”, у посебном обраћању председнику Србије Александру Вучић је навео да је Милорад Грчић жртва медијске хајке, која се води против њега због кризе у термоенергетском сектору.

“Kао један од највећих партнера ЕПС-а, нашли смо за сходно да вам се обратимо овим писмом, како бисмо вам указали на све успехе које је именовани в.д. директора постигао за свог мандата. Пре свега, имајући у виду његов допринос у очувању и напретку Привредног друштва пружање услуга “‘Про Тент'”, наводи се у уводу.

У писму Вујичић је описао како је настало његово предузеће, које је, како каже, од оснивања усмерен ка ЕПС-у.

“Све до именовања господина Грчића за в.д. директора ЕПС-а, привредно друштво је имало великих проблема у пословању, без разумевања руководства ЕПС-а, пре свега за статус наших радника који су обављали најважније и најтеже послове у систему ЕПС-а. Подсећања ради, за време претходног режима ‘Про Тент’ је више пута био пред гашењем”, наводи директор овог предузећа.

Вујичић наводи да је доласком Грчића “покренут највећи инвестициони циклус” у историји ЕПС-а, те да критике које долазе на рачун Грчића, најпре из Министарства енергетике, нису ни коректне, ни етичне.

“Оне су усмерене, пре свега, према господину Грчићу. Јасно је да је недавни, краткотрајни проблем у производњи, се не може сводити на субјективну одговорност в.д. директора ЈП ЕПС. У тако великим и сложеним системима, као што је ЕПС, може доћи до разних непредвидивих и проблематичних ситуација. Међутим, уместо да заједничким снагама, у синергији, ресорно министарство и руководство ЕПС-а решаваја настали проблем, сведоци смо ситуације у којој министарство неистинитим изјавама и анализама, те некомпетентним оценама, осипа паљбу по руководству ЕПС и господину Грчићу”, наводи се у писму.

Директор “Про Тента” додаје да, уколико се поставља принцип објективне одговорности за Грчића, исто мора да важи и за ресорну министарку Зорану Михајловић.

“Претпостављамо, међутим, да је грађанима Србије јасно да кривица за недавни проблем са снабдевањем електричном енергијом не може бити на појединцу, посебно не на господину Грчићу, који је, како смо већ истакли, личним залагањем и смопрегорним радом допринео да се капитални ремонт блока Б1, као најважнији стратешки пројекат у оквиру ЕПС-а у 2021. години, заврши у рекордном року како би постројење било спремно за зимски период. ЕПС је, на челу са Грчић, упркос неконструктивном држању ресорног министарства, проблем производње решио брзо и ефикасно тако да грађани и привреда нису осетили недостатак струје”, наводи се у писмо упућеном Вучићу.

Вујичић истиче да његово привредно друштво никада није било стабилније, радници “никад задовољнији”, него што је случај од кад је Грчић именован за в.д. директора ЕПС.

“Осетили смо потребу да вам у овом, по ЕПС специфичном тренутку, укажемо на то колико је господин Грчић допринео консолидацији нашег привредног друштва и благостању наших радника. Искористили бисмо ову прилику и да изразимо своју убеђеност да је интерес грађана Србије, као и српских машинских, електро и грађевинских фирми из сектора енергетике, да ЕПС настави да квалитетно и поуздано снабдева све потрошаче електричном енергијом”, наводи се, између осталог, у писму.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Обрадовић: Вучић у обраћању лажирао податке о излазности на референдуму!

Обрадовић: Вучић у обраћању лажирао податке о излазности на референдуму!

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић оптужио је данас председника Српске напредне странке и Србије Александра …

УЖИЦЕ: Ево једног очигледног примера крађе путем преправљања записника! (фото)

УЖИЦЕ: Ево једног очигледног примера крађе путем преправљања записника! (фото)

Јасно се види да је гласало 101 а преправљено у 201, као што је преправљен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *