Православље

Екуменистички чопор са Богословског против петиције за „укидање Дарвина“, неће да се одрекну мајмунског порекла

Београд – Група професора са Православног богословског факултета у Београду огласила се поводом петиције за „укидање Дарвина“ која је подигла много прашине у јавности.

Професори истичу да иницијативе за „сличне ревизије“ не могу потећи од групе грађана, без обзира на њен састав, већ само од саме науке.

„Пут за овакву ревизију је дугачак и добро утабан вишевековном научном праксом која је и омогућила научни прогрес у чијим благодетима данас понекад уживамо, а зове се научни рад“, наводи се у писму.

Kако се наводи, сваки од потписника има прилику да приљежним научним радом, на „основу мноштва ‘доказа’ које су навели на две штампане стране, постулира нову теорију која ће, уколико стекне одобрење научне заједнице, заменити теорију еволуције“.

„Но, пошто је пут (жељене) ревизије научних теорија само један (тј. горе поменути), заобилазнице и пречице (у виду петиција) морају се, наравно, безусловно одбацити“, наводе професори.

Потписници истичу да је теорија еволуције једина тренутно научно прихваћена теорија која објашњава развој живота на Земљи.

„Без обзира на приговоре који јој се могу упутити и потешкоће које има приликом објашњавања појединих феномена у историји развоја живота, тренутно не постоји ниједна плаузибилна алтернативна научна теорија која би могла да је замени. Из тог разлога, сматрамо да у програму наставе биологије, на свим образовним нивоима, не постоји ништа што би тренутно могло да замени теорију еволуције или да барем буде представљено као њена једнако плаузибилна алтернатива“, пише у писму.

Такође, они подсећају да постоји став широко прихваћен од научне заједнице теолога широм света, да не постоји никаква „библијска теорија стварања“ која се може схватити као научна теорија која би, као таква, представљала научну алтернативу теорији еволуције.

„Из тог разлога, сматрамо да не постоји ниједан разлог због кога би се, у оквиру наставе из биологије, физике, антропологије или географије (а подсећамо да се, једнако као и о развоју живота, „теорије“ из свих ових наука могу пронаћи у Светом Писму), изучавала светописамска нарација која се, наизглед, бави истим питањем као и поменуте науке. Свето Писмо, дакле, није, нити може бити, схваћено као уџбеник или коначни арбитар било које научне дисциплине“, пише у писму.

Потписници скрећу пажњу на то да текстови о стварању из Kњиге постања 2чак ни жанровски не одговарају научном тексту“.

„Схватање Светог Писма као последњег критеријума истине сваке појединачне науке потиче из (теолошки неутемељене) идеологије америчког креационизма. Због свега тога, уверени смо да алтернатива једној научној теорији може бити само друга научна теорија“, кажу они.

На другој страни, они наводе да библијска нарација о стварању, као и много шта друго, може и треба да се изучава, у основним и средњим школама, у оквирима наставе из веронауке, књижевности, уметности, философије и сл, као и у оквирима одговарајућих високошколских програма.

„Та врста образовања доноси важну и преко потребну лепезу сазнања о хришћанском схватању Бога, света и човека, а уз то и систем вредности који игра важну улогу у образовању и васпитању деце. Хришћанска вера у Тројичног Бога, који је слободни творац света и живота, уопште није (нужно) у сукобу са теоријом еволуције“, наводе професори.

Група професора са Богословског факултета истичу и да „баш као што хришћанско тумачење Светог Писма на пољу биологије не може понудити ваљану научну алтернативу, ни биологија (физика, или антропологија) не може понудити ваљану религијску алтернативу хришћанском учењу о Богу, човеку и свету“.

„Сваки сличан покушај, какав се може срести међу бројним заступницима сцијентизма, будући заснован на темељном неразумевању, принципијелно одбацујемо“, пише у писму.

На крају, они изражавају начелно уверење у вредност очувања аутономије научних дисциплина, као и уверење да наставни програм из веронауке, биологије, физике (и других природних наука) није у међусобном конфликту који зато не треба вештачки и по сваки цену изазивати.

„У светлу свега претходно реченог, изражавамо наду и уверење да надлежне институције, првенствено Народна скупштина и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, неће реаговати на поменуту петицију покретањем икаквог процеса који би довео у питање изучавање теорије еволуције у оквирима основног, средњег и високог образовања у Републици Србији. Само на тај начин ће бити обезбеђена вредност и аутономија науке, која, како се у споменутој петицији с правом истиче, не сме бити затворена у оквире догме и идеологије“, пише у писму.

Потписници су редовни професори епископ др Максим Васиљевић, протопрезвитер др Владан Перишић, протопрезвитер др Радомир Поповић, др Предраг Драгутиновић, ванредни професори др Раде Kисић, доценти ђакон др Здравко Јовановић, презвитер др Александар Ђаковац, презвитер др Зоран Деврња, др Марко Вилотић, др Андреј Јефтић и асистенти презвитер мср Вукашин Милићевић и мср Ненад Божовић.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Сачувај нас Боже који су то идиоти,па кад они који би требали да светле другима они су црњи од мрака.Ти назови стручњаци не само да подржавају болесну ТЕОРИЈУ него се из петних жила труде да је оправдају називајући то баљезгање научно доказаном чињеницом,тек следеће је још умоболније; “Свето Писмо, дакле, није, нити може бити, схваћено као уџбеник или коначни арбитар било које научне дисциплине“, пише у писму.Па кога они да науче богословским питањима кад им ни Свето Писмо није ауторитет…Господе отвори очи слепцима или их распрши што даље од наше деце да их не осакате за вечност!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!