Економија

Енорман раст цене нафте: Брент $125,07

ИЗВОР: ДАНАС
Цена нафте се крајем прошле недеље нашла на нивоу од 109,67 долара за барел лаке америчке нафте и 125,07 долара за барел нафте типа брент.

Најава ембарга на увоз нафте из Ирана, који би требало званично да почне од јула ове године, сматрају аналитичари светских берзи сировина, учиниће да се раст цена тог енергента не да зауставити.

Али ће томе нарочито допринети нова ценовна очекивања Саудијске Арабије изазвана великим растом државних издатака те државе. 

Знатно повећање цене нафте изазвала је својевремена обустава испорука из Либије, која дневно светском тржишту испоручује 1,6 милиона барела, тако да се само може претпоставити колико би на цену утицао недостатак од око 10 милиона барела дневно колико стиже из Ирана. 

Тај недостатак, сматра стручњак за сировине немачке Комерц банке Еуген Вајнберг, не би могла да надокнади ни увек спремна Саудијска Арабија. 

Министар за нафту те земље Али Наими подигао је у недавној изјави циљну цену нафте са дотадашњих 75 на 100 долара, али је аналитичарима остало нејасно да ли је мислио на минимално 100 долара или максимално 100 долара по барелу. 

Вајнберг подсећа да је у последње време Саудијска Арабија подизала своје државне трошкове за 15 одсто годишње и ако тако настави биће јој потребна цена од 150 долара за барел. “И она ће ту цену и добити“, каже Вајнберг.

 

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!