ЕПС је забранио продају домаћег угља народу!

0
(0)

Београд — Квалитетног домаћег угља још од пролетос нема на стовариштима, а без њега ће у овој зимској сезони остати и угрожене групе становништва.

Електропривреда Србије је рудницима Колубара и Костолац забранила да продају угаљ индустрији и грађанима да би све количине овог енергента биле употребљене за производњу струје.

Миленко Ацковић је један од пензионера који је остао без нарученог угља са домаћих копова. Замену је морао да нађе у увозном гориву.

„Ја сам међу првима повукао новац и снашао сам се на стоваришту. Иста је цена, можда је мало лошијег квалитета, али боље је то него чекати да буде скроз несташица“, каже Ацковић.

Удружењима пензионера широм Србије отказане су раније наруџбине угља по препоруци ЕПС-а, чији су најважнији копови од маја прекривени водом. У том јавном предузећу објашњавају да је приоритет производња струје током зиме, због чега се све количине расположивог угља усмеравају ка термоелектранама.

„Због последица мајских поплава, ради обезбедјивања залиха угља на депонијама у термоелектранама како би се за привреду и градјане Србије обезбедило стабилно снабдевање електричном енергијом у предстојећем зимском периоду, Рударском басену ‘Колубара’ и ‘Термоелектранама-коповима Костолац’, препоручено је да до даљњег обуставе испоруку свих врста угља и у велепродаји и у малопродаји за купце у категоријама индустрија и широка потрошња“, наводи се у саопштењу ЕПС.

Овакав потез ЕПС-а затекао је велики број пензионера неспремних за грејну сезону, али без на време нарученог угља остају и сви који су га наручили преко синдиката или удружења инвалида.

„Осамдесет одсто људи је узело паре и снашло се до данас. од оних милион тона још сто нам виси. Ево, и данас су људи долазили и узимали јер тешко је набавити на приватним стовариштима, а ми не можемо сад ни преко ових тендера на којима смо учествовали. Људи се сналазе, али има људи који не могу никако да се снађу“, каже Шпиро Безбрадица, из Удружења пензионера Земун.

Они којима је потез ЕПС-а пореметио планирану зиму, па угаљ морају да купују пред почетак грејне сезоне, суочавају се с мањом понудом јефтинијег угља и нешто вишим ценама увозног.

Квалитетног домаћег угља на стовариштима нема још од поплава, а у понуди су скупље замене. Угаљ из Републике Српске, као и руски угаљ који кошта чак 18 хиљада динара по тони.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

5 (2) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *