ЕПС: Крађа и корупција дрма ЕПС – а грађане рачуни

0
(0)

Добављачи се жале на велика потраживања од ЕПС-а, а да ли је ЕПС измирио обавезе према држави и где су нестале паре? Нико не покушава да провери зашто је свака нова руководећа гарнитура у ЕПС-у гора од претходне. Да је ова најгора уверили би се када би проверили све чињенице у вези следећих дешавања.

Министарка енергетике, госпођа Зорана Михајловић, ступањем на дужност, одмах је ЕПС-у забранила куповину електричне енергије од трговаца и освојила значајне политичке поене.

Када су убрзо после тога запретиле несташице, наложила је укључење Панонских електрана, које електричну енергију производе на гас и која кошта дупло више од оне која се могла набавити од трговаца.Штета по ЕПС, због оваквог министаркиног потеза је 5 до 6 милиона евра.

Ово нико није објавио, па су претходно освојени поени за министарку остали нетакнути, а није битно што ће тај цех на крају платити грађани.

Да би министарка сакупила још неки политички поен, налаже руководству ЕПС-а да на тендеру купиелектричну енергију од Републике Српске. Новинари бележе то као министаркин успех, а шта је уствари прећутано? Купљене су негарантоване количине. Да би добио уговор, ЕПС је понудио већу цену од тржишне и ко зна какве услове плаћања…

Ових дана се назире да ће у овом случају ЕПС имати већу штету него што је имао од летошњег укључивања Панонских електрана. Зашто? Ова зима је блажа од просечне, а посебно од прошлогодишње. Воде на Дунаву има знатно више него прошле године. ЕПС нема мањак, па купљене количине од Републике Српске тренутно продаје трговцима по цени нижој за 15 – 20% од оне коју је платио Републици Српској.

Зима блага, а може се очекивати да ЕПС у марту трговцима продаје електричну енергију по цени нижојза више од 30% од набавне!

Ако је тачно да је ЕПС од Републике Српске купио електричну енергију за 30 милиона евра, онда није тешко проценити висину очекиваног губитка. Обрнута ситуација је немогућа. Када ЕПС има мањак електричне енергије, тај мањак има и Република Српска. Пошто су уговорене количине негарантоване.

То значи да би у таквој ситуацији ЕПС недостајуће количине, уместо од Републике Српске купио натржишту по знатно вишој цени. За очекивати је да министарка ради на томе да предузећа која су у њеној надлежности послују што успешније, а да противзаконита дешавања пријављује надлежним истражним органима.

Нажалост, министарку уопште не интересује у којим условима, и како послују ова предузећа. Министарка би да се бави искључиво истражним радњама, али само до нивоа који обезбеђује сензационалистичко извештавање.

Данас скоро сви новинари, част изузецима, а поготову власници медија, једва чекају да без икаквог критичког осврта пласирају што бомбастије чланке. Ето министарки нових поена, па шта кошта да кошта, и тако ће то народ да плати.

На предлог министарке, Влада РС именовала за генералног директор ЕПС-а Обрадовића на скоро све важне функције примљени су нови Ијуди, и они у ЈП ЕПС чине скоро 10% свих запослених!

Неко ко је пратио тендере, вероватно је приметио да је ЕПС од доласка новог генералног директора до данас расписао тендере за кредите вероватно од најмање 20 милијарди динара, и вероватно те кредите и искористио. Добављачи се и даље жале да имају велика потраживања од ЕПС-а, а ЕПС се не хвали да је измирио све обавезе према државиГде су паре?

Да ли је неки део отишао за финансирање партијских активиста, или је склоњен на тајне рачуне зафинансирање потенцијалних избора, а можда и за брзо растурање ЕПС-а?

Уз задуживање од додатних 50 милијарди динара кредита, то је додатни трошак за ЕПС, на годишњем нивоу само за камату десетак милијарди динара. Причали су како ће смањити трошкове у ЕПС-у, а овим их повећавају.

Кад смо већ код кредита, треба се запитати да ли можда још нешто стоји иза сензационалистичких изјава – ил’ кредит или стечај. Ако се упореде камате у Србији са онима у окружењу или Европи, видеће се да је за кредиторе, поготову из иностранства, а у већини наших банака је страни капитал, веома привлачно да српској државној компанији дају кредите по веома високим каматним стопама, јер ће, и без државних гаранција, то народ сигурно морати да врати.

Државна компанија је најбоља гаранција, а за кредиторе зеленашке камате су најслађе паре. Ко пита народ да ли му се овакви аранжмани свиђају.

Сад о изјави генералног директора ЕПС-а ,,краљ је го и ми смо пред банкротством”. Многи који су дуго година у ЕПС-у упозоравају људе на власти да ЕПС не може да брине о социјалном миру и да збрињава партијске финансијере и моћнике, али Ијудима на власти су увек били битнији јефтини политички поени и шићарџијско понашање.

Шта мислите, колико ЕПС може да издржи са јефтином ценом електричне енергије, а да снабдева државна и приватна предузећа чија руководства, уз подршку моћника на власти, кажу – моје предузеће ће успешно пословати само ако радницима не исплаћујем плату, држави не плаћам обавезе, државним предузећима не плаћам воду, струју, комуналије итд.?

Да ли су такви пљачкаши и узурпатори добри за државу Србију?

ЕПС је издржао санкције и НАТО бомбардовање. Спољне ударе је преживео. Неко је изгледа схватио даЕПС може бити урушен само изнутра. Зато је изабрао екипу на челу са Обрадовићем.

Нико од њих није радио у иоле озбиљнијем предузећу (јер је одатле најурен). Понеко у мало јачој СТР, а већина у фирмама које имају од једног до четворо запослених. Не покушавају да упознају ЕПС. Многи нису ни способни да то учине. Али зато имају готове рецепте којима ће урушити ЕПС.

Зато треба поставити питање актуелној власти, док је краљ го, а царица гледа само у огледалце, да ли је способна да смени министарку енергетике, а из ЕПС-а најури Обрадовића, са свом булументом коју је довео са собом, а на чело ЕПС-а доведе стварно стручне, способне и спремне да од ЕПС-а, наравно уз помоћ Владе, направе профитабилну и успешну компанију.

То је, уз мало добре воље, лако изводљиво, ако се бирају најбољи од преко 30.000 запослених у ЕПС-у, а не од пар стотина неспособних и злонамерних чланова партија на власти.

А грађани?! Од свега тога, они само знају да ће струја поскупети…

 

© Гето Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (895) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Предраг Кон, стручни сарадник компаније Фајзер (фото)

4.7 (77) Нема ту нимало сукоба интереса наши драги суграђани! Па шта вам је људи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend