ЕУ би могла ускоро Србију да стави на на „црну листу пореских рајева“

0
(0)

Србија се налази међу 36 земаља које би могле да дођу на црну листу пореских рајева коју разматра Европска унија, пренео је Блумберг.

На прелиминарној листи с овонедељним датумом, налазе се и Турска, Јерменија, Кукова острва, Маршалова остба, Панама и Тунис.
Амбасадори чланица ЕУ треба да размотре листу уочи састанка министара финансија који 5. децембра треба да одлуче да ли да те земље прикључе листи „некооперативних територија у пореским питањима“.

Иако су чланице ЕУ подељене око тога да ли земљама које се нађу на листи треба увести финансијске санкције, само укључивање на листу могло би да резултира лошом репутацијом тих земаља, и да повећа притисак на европске компаније да се уздрже од инвестирања у те земље, наводи Блумберг.

Неколико држава ЕУ, међу којима је Француска, подржава казнене мере као што је искључење из међународног финансирања, али одлука о томе за сада није донета.

Представник Велике Британије рекао је на јучерашњем састанку радне групе понашања да је Турска важан партнер ЕУ, док су стручњаци навели да било која одлука о заобилажењу техничких критеријума за стављање на црну листу може бити донета једино на политичком нивоу. Коначну листу морају да потврде представници свих 28 чланица ЕУ, а очекује се да она буде објављена 5. децембра.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На црну америчку листу стављени трговац оружјем Слободан Тешић и његова екипа трговаца оружјем

5 (3) Америчка Канцеларија за контролу страних средстава (ОФАЦ) при Министарству финансија проширила је данас …

МУП успорава поступак у вези прања новца СНС-а, СПС-а и УРС-а

5 (1) И поред две ургенције, МУП не одговара на захтев Вишег јавног тужилаштва у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *